Hlavní obsah

Kvůli kůrovci se bude dělit Česko na tři zóny a snížit by se měla daň na palivové dříví

Stát chce uvolnit kapacitu na těžbu kůrovcového dříví. Území rozdělí do tří oblastí.Video: Jan Marek, Jolana Humpálová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministerstvo zemědělství chystá novelu lesního zákona, která by umožnila rozdělit stát do tří zón podle úrovně umírání smrkových porostů zasažených kůrovcem. Území by se tak rozdělilo na nejpostiženější oblast, ve které by nemuseli vlastníci lesů těžit napadené dřevo, těžební kapacity by se tak mohly přesunout do „nárazníkové oblasti“ mezi Moravou a Čechami.

Článek

Na tiskové konferenci to uvedl náměstek ministra zemědělství pro lesní hospodářství Patrik Mlynář.

Novela by měla začít platit co nejdříve, stát ji tak nejspíš předloží jako poslaneckou iniciativu. Letos se v ČR vytěží 12 až 14 milionů metrů krychlových kůrovcového dříví, loni ho bylo méně než polovina – 5,8 milionu metrů krychlových.

Stát ve snaze zvýšit odbyt dříví jedná s Ministerstvem průmyslu a obchodu o možnosti využívání klestí o průměru větším než sedm centimetrů pro energetické účely, například do tepláren. Nyní se používá právě do průměru sedmi centimetrů.

Ministerstvo zemědělství chce také jednat s Ministerstvem financí o snížení daně z přidané hodnoty na palivové dřevo o pět procentních bodů na deset procent. Zájem lidí o topivo by pak mohl být větší, doufá stát.

Reklama

Doporučované