Hlavní obsah

Kvůli tramvajové trati v Olomouci musely být pokáceny desítky stromů

Foto: https://www.olomouc.eu/

Konečná pro dům, konečná budoucí tramvajové trati. Dům muselo město odkoupit za pět milionů korun.

Reklama

Kácení souvisí se stavbou další části tramvajové trati spojující centrum se sídlištěm Nové Sady. Součástí projektu je vysazení stovky nových stromů.

Článek

Stavba nové části tramvajové trati byla zahájena na začátku března. Poslední strom v sousedství plánované trasy padl k zemi 10. března za přítomnosti „biologického dozoru“, který průběh kácení sledoval. „Biologický dozor nyní vypracuje písemnou zprávu. Po výstavbě trati bude provedena nová náhradní výsadba. Stát se tak musí nejpozději do konce listopadu 2023,“ vysvětlil vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Petr Loyka.

Po dokončení trati vyroste v jejím okolí 92 nových stromů a 3372 keřů. Zajištěna bude i následná péče. Odborníci navrhli použít druhy, které v městském prostoru hodně vydrží a nejsou náročné na údržbu. Dbali také na vzhled a pestrost nové zeleně.

V sobotu 6. března byl zbourán dům, který stál v Rooseveltově ulici v cestě budoucí tratě. V březnu se bude v jejím okolí především kopat. Kromě výkopů bude stavební firma připravovat přeložky inženýrských sítí. Obyvatelé Nových Sadů se nemusí obávat žádných omezení. První uzavírka je čeká až v dubnu, a to Zikovy ulice od křižovatky u Penny Marketu po křižovatku s ulicí Werichovou.

Nová část trati měří 1200 metrů a dovede tramvaje přes Zikovu do Schweitzerovy ulice. Po nové trati se třemi zastávkami se cestující poprvé svezou příští rok na podzim. Celkové náklady na stavbu této části tramvajové trati budou 469 milionů korun včetně DPH.

V první etapě byla vybudovaná dvoukolejná trať spojující tržnici s Rooseveltovou ulicí. Končí v Trnkově ulici, měří 1,4 kilometru a otevřena byla v listopadu 2013. Její stavba stála zhruba 280 milionů. Radnice tehdy projekt z poloviny financovala z Programu švýcarsko-české spolupráce. Po trati dnes cestují přibližně dva miliony pasažérů ročně.

Reklama

Doporučované