Hlavní obsah

Kyjovská nemocnice vyzkoušela při operacích očí 3D mikroskop

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Nemocnice Kyjov otestovala při operacích očí 3D mikroskop, který lékařům usnadňuje práci a je šetrnější k pacientům. Díky němu se také lépe zaučují kolegové, řekl ČTK mluvčí nemocnice Filip Zdražil.

Článek

Podle něj přístroj stojí kolem osmi milionů korun. Nemocnice bude hledat cestu, jak ho pořídit. O podporu požádá i kraj jako zřizovatele.

Nemocnice měla 3D mikroskop půjčený a nahradila jím tradiční mikroskop. „Podle našich informací takový přístroj není v žádné z nemocnic v kraji. Některá zařízení mají ale něco podobného, například v Ostravě. Operativa je díky tomu preciznější a jednoduše se zaučují noví kolegové, kteří vše vidí na obrazovce,“ uvedl Zdražil.

Obraz snímaného oka přenáší velký LCD monitor. „Chirurgové tak místo přes okuláry sledují průběh operace komfortně na obrazovce, v ultra vysokém rozlišení, prostřednictvím 3D technologie,“ řekl Zdražil. Podle něj mezi další výhody patří vysoká kvalita zobrazení v rozlišení 4K, hloubka ostrosti, která umožňuje daleko lépe rozlišovat jednotlivé struktury oka, ale taky míra světla, která je pro operaci potřeba. „Jsme schopni významně snížit množství světla, které během operace dopadá do oka pacienta. Tím pádem šetříme sítnici, kde jsou i nervové buňky zprostředkovávající samotné vidění. Operatér navíc nemusí při operacích sklánět hlavu do mikroskopu, ale sedí vzpřímeně,“ uvedl další pozitiva primář očního oddělení Evžen Fric.

Podle něj ze studie vyplývá, že až 60 procent očních lékařů trpí problémy s krční páteří.

Chirurg má při operaci na očích pasivní 3D brýle podobně jako divák při sledování trojrozměrného filmu v kině. Stejné brýle si může nasadit kterýkoli účastník operace a vidět tentýž obraz jako operatér. „Nová technologie tak je i vhodným nástrojem při vzdělávání začínajících lékařů, kteří mají možnost vidět podrobně průběh operace krok za krokem,“ poznamenal Zdražil.

Oční lékaři provedou v Kyjově bezmála 2600 chirurgických zákroků ročně. Nejčastějším typem jsou operace šedého zákalu, které tvoří skoro polovinu z celkového počtu prováděných zákroků.

Reklama

Doporučované