Hlavní obsah

Kyrgyzstán odstoupil od spolupráce s českou firmou Liglass Trading

Kyrgyzstán vypověděl smlouvu s českou firmou Liglass Trading.

 

Reklama

Kyrgyzstán jednostranně vypověděl smlouvu s českou firmou Liglass Trading. Firma se podílela na výstavbě kaskády vodních elektráren na řece Naryn. Oznámila to ve středu státní agentura Kabar. Dodala, že příslušné vládní usnesení podepsal v úterý předseda kyrgyzské vlády Sapar Isakov.

Článek

Podle vládních zdrojů, na které se agentura odvolává, vláda s českou firmou nevede žádná jednání o další spolupráci v rámci investiční smlouvy. Česká společnost přitom v minulých dnech oznámila, že chce s kyrgyzskou vládou dál jednat.

Zástupci české firmy byli podle tamního serveru 24.kg informováni, že kyrgyzská strana smlouvu vypoví. Stane se tak kvůli tomu, že Liglass Trading nedodržel smluvní závazky. Návrhy české společnosti na řešení sporu byly pro Kyrgyzstán nepřijatelné, uvádí server.

Příčinou vypovězení smlouvy byla podle kyrgyzských činitelů skutečnost, že firma Liglass Trading odmítla v září zaplatit dohodnutých 37 milionů dolarů (asi 812 milionů korun). To je hodnota dosavadních prací na narynské kaskádě, které odvedl předchozí ruský investor.

Česká firma ale tvrdí, že kyrgyzská strana zatajila problémy s ruským investorem a navíc neoprávněně zadržuje vratnou finanční záruku 1,148 milionu dolarů (25 mil. Kč). Měla ji vrátit nejpozději 11. srpna.

Podle kyrgyzské strany byla záruka nevratná a propadla státu.

Skandál kolem narynské kaskády zasáhl do kampaně k prezidentským volbám, které budou v Kyrgyzstánu tuto neděli. Kyrgyzská opozice vládu za údajně nezvládnutý projekt kritizuje.

Reklama

Doporučované