Hlavní obsah

Laboratoře otočily. PCR testování zdarma už není problém

Foto: Robert Kneschke, Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Chybí metodika, nemáme dostatečné kapacity. Těmito slovy některé laboratoře na začátku června vysvětlovaly, proč neposkytují PCR testování zdarma.

Článek

Největší síť laboratoří AeskuLab oznámila, že spouští registraci pro zájemce o PCR testování na covid hrazené pojišťovnou. A to i přesto, že od ministerstva nedostala požadovanou metodiku testování. PCR metodou ‚zdarma‘ mezitím začaly testovat i další laboratoře, které se na začátku měsíce odmítaly do testování zapojit.

Nabízí se jednoduché vysvětlení: na začátku června samoplátci platili laboratoři až 1310 korun,  zatímco za testování ‚zdarma‘ měla laboratoř pouze 614 korun. V úterý ale ministr zdravotnictví Adam Vojtěch oznámil srovnání maximální ceny pro samoplátce a úhrady od pojišťovny na částku 614 korun, a to s okamžitou platností.

Nyní spustila registraci k testování i společnost AeskuLab, která se pyšní titulem největšího poskytovatele laboratorních služeb v České republice.

„Zájemci o PCR testy na onemocnění covid-19 hrazené ze zdravotního pojištění mají nyní možnost rezervovat si termín vyšetření na odběrových místech AeskuLab. Největší poskytovatel laboratorních služeb tak reaguje na opatření české vlády, podle kterého lidé mohou využít až dvou bezplatných vyšetření prostřednictvím screeningového PCR testu za měsíc,“ oznámil holding AeskuLab.

Vláda přitom informovala o testech ‚zdarma‘ už 28. května, s platností od 1. června. Některé laboratoře ale 1. června testovat odmítly, jiné si za test nechaly zaplatit. Ministerstvo podle nich změnu oznámilo před příliš krátkou dobou a nedodalo laboratořím patřičnou metodiku. Zároveň si stěžovaly na nízkou úhradu od pojišťovny za laboratorní vyhodnocení testů.

Ministr zdravotnictví Vojtěch nejdříve zareagoval prohlášením, že okamžitě zvedne úhradu za testování. Později prohlásil, že se od laboratoří nenechá vydírat a že by lidé, kteří 1. června za PCR test zaplatili, měli požadovat vrácení peněz.

S testováním zdarma zprvu váhaly i některé státní nemocnice. Třeba Ústřední vojenská nemocnice v pražských Střešovicích se přidala až v úterý 8. června. A naopak, některé soukromé laboratoře začaly testovat ‚zdarma‘ hned 1. června, mezi jinými třeba Vidia Diagnostika.

Například laboratoř GHC Genetics se do testování ‚zdarma‘ zapojila v sobotu 5. června. Do té doby společnost uváděla, že z kapacitních důvodů PCR testy ‚zdarma‘ dělat nebude.

Ve čtvrtek se přidal i holding AeskuLab. V jeho čele stojí Kamil Doležel, který zároveň předsedá i Asociaci laboratoří QualityLab. Ta sdružuje významné české laboratoře včetně AeskuLab, SynLab, EUC, Agel nebo zmíněné GHC Genetics.

„Asociace laboratoří QualityLab zahajuje poskytování preventivních PCR a POC antigenních testů, které jsou počínaje 1. 6. hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, a to i přes přetrvávající absenci nezbytné metodiky – odborné, kvalitativní a cenové –, kterou se Asociace snaží aktivně řešit se zástupci MZ ČR a zdravotních pojišťoven,“ uvedla asociace.

Foto: GHC Genetics

Některé laboratoře zprvu uváděly, že z kapacitních důvodů ‚zdarma‘ testovat nebudou.

Co se tedy změnilo? V úterý Ministerstvo zdravotnictví snížilo maximální cenu za testy na covid-19 pro samoplátce. PCR test stojí nově maximálně 814 místo dosavadních 1510 korun a antigenní test 201 místo 351 korun.

U PCR testů stojí 200 korun odběr vzorku a zbytek laboratorní vyšetření. Cena odběru tedy zůstala stejná, pouze maximální cenu laboratorního vyšetření ministerstvo snížilo ze 1310 na 614 korun.

Stejné částky, tedy 614 a za PCR a 201 za antigenní test, platí laboratořím a odběrovým centrům od 1. června zdravotní pojišťovny. A to jak v případě indikovaných případů od lékaře, tak u screeningových PCR testů, které mají od června všichni pojištěnci dvakrát do měsíce ‚zdarma.‘

Od úterý tedy samoplátci nejsou pro laboratoře výhodnější než indikované případy a lidé, kteří využijí preventivní testování zaplacené ze společné státní kasy.

Redakce oslovila Asociaci laboratoří Quality Lab s dotazem, zda právě srovnání cen vedlo k tomu, že laboratoře začaly poskytovat i screeningové testy. Nebo zda lidé začali vymáhat náhradu za zaplacené PCR testy, jak k tomu vyzval ministr Vojtěch. Do chvíle vydání článku ale odpověď nepřišla.

Reklama

Související témata:

Doporučované