Hlavní obsah

Lady Lex je na světě. Zakladatel Microsoftu našel vrak americké válečné lodi

Expediční tým po 76 letech našel americkou letadlovou loď potopenou během druhé světové války.Video: Reuters

 

Reklama

Tým výzkumníků našel přibližně 800 kilometrů od australské pevniny loď USS Lexington. Poloha americké letadlové lodi nebyla známá od jejího potopení na začátku května 1942, kdy ji během bitvy o Korálové moře zasáhla japonská torpéda.

Článek

Po 76 letech našli výzkumníci vrak americké letadlové lodi USS Lexington, kterou při bitvě o Korálové moře během druhé světové války potopila armáda Japonského císařství. Expediční tým loď našel v tříkilometrové hloubce přibližně 800 kilometrů od australského pobřeží.

Vrak lodi společně s jedenácti letadly, která byla v době potopení na palubě, našel tým vedený spoluzakladatelem Microsoftu Paulem Allenem. Poděkování za americkou armádu pronesl admirál Harry Harris, jenž velí jednotkám umístěným v Pacifiku. „Jakožto syn jednoho z přeživších musím Paulu Allenovi a jeho týmu k objevu Lady Lex pogratulovat,” řekl podle zpravodajského serveru BBC Harris.

Po zásahu několika torpédy na palubě lodi USS Lexington zemřelo podle záznamů americké armády 216 členů posádky, více než další dva tisíce vojáků se podařilo zachránit.

Americké námořnictvo oficiálně uznává vrak lodi jako válečný hrob. S lodí kvůli tomu nemůže být manipulováno a nadále zůstane pod hladinou.

Bitva o Korálové moře je považována za jeden z klíčových momentů při zastavení japonského postupu Tichým oceánem.

Pro Allenovu společnost Vulcan to nebyl první podobný nález. Minulý rok jeho tým našel loď USS Indianapolis, kterou v roce 1945 potopila japonská ponorka.

Reklama

Doporučované