Hlavní obsah

Lanovky v Krkonoších jezdí omezeně, trvalý provoz má jen Sněžka

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Ve středních a východních Krkonoších jsou zatím v provozu jen některé lanovky. V sobotu turisté mohou využít služeb lanovek z Pece pod Sněžkou na Sněžku, ze Špindlerova Mlýna na Medvědín a z Herlíkovic na Žalý.

Článek

Od 29. května se rozjede šestisedačková lanovka ze Špindlerova Mlýna na Pláně, uvedl na webu špindlerovský Skiareál.

Jedinou lanovkou v trvalém provozu je kabinová lanovka na Sněžku, která do letní sezony vstoupila 1. května. Předtím byla od poloviny března kvůli pandemii koronaviru mimo provoz. Lanovky na Medvědín i na Žalý zatím jezdí o víkendech. Lidé musejí na lanovkách nosit roušky a při čekání dodržovat rozestupy.

Pohyb turistů po hřebenech Krkonoš po červeně značené Cestě česko-polského přátelství je kvůli uzavření hranic nadále omezený. Cesta na řadě míst překračuje hranici. Turisté se tak kvůli tomu například nedostanou na Sněžku směrem od Luční boudy. „Nelze ani jít po Cestě česko-polského přátelství od Špindlerovky ke Sněžce, kolem Vysokého kola. Polské hranice jsou stále zavřené. Úplně aktuální rozhodnutí polské vlády je, že to platí minimálně do 12. června,“ uvedla na facebooku Správa Krkonošského národního parku.

V sobotu ráno bylo na hřebenech hor polojasno až jasno a teplota se pohybovala slabě pod nulou. Například na Luční boudě byl minus jeden stupeň. Na Sněžce byly minus 2,5 stupně, pocitová teplota kvůli větru byla minus 7,3 stupně, uvedla polská horská služba. Přes den by mělo být na horách v 1000 metrech nad mořem kolem 11 stupňů.

Z dalších lanovek se kabinová lanovka z Janských Lázní na Černou horu poprvé v letní sezoně rozjela o prodlouženém víkendu 8. až 10. května. V květnu bude jezdit ještě o víkendech 23. a 24. května a 30. a 31. května. Do denního provozu vstoupí od 1. června. Lanovka z Velké Úpy na Portášky, která turisty vyváží k herní krajině Pecka, poprvé pojede o víkendu 6. a 7. června. Lanovka z Pece pod Sněžkou k rozhledně na Hnědém vrchu zahájí letní sezonu 1. července.

Reklama

Doporučované