Hlavní obsah

Laureátovi nejprestižnějšího matematického ocenění ukradli medaili chvíli po udělení

Jedním ze čtyř letošních laureátů Fieldsovy medaile je Caucher Birkar.Video: AP

 

Reklama

Matematik Caucher Birkar Fieldsovu medaili uložil několik momentů po předání do kufříku, který nechal na stole v kongresovém centru. Ochranka později kufřík našla, ale bez medaile uvnitř. Případ nyní vyšetřuje policie.

Článek

Britský matematik íránského původu Caucher Birkar ve středu přišel o čerstvě získanou prestižní Fieldsovu medaili jen půl hodiny po slavnostním ceremoniálu v brazilském Rio de Janeiru.

Na mezinárodním matematickém kongresu Birkar medaili po předání uložil do kufříku, který nechal na stole. Ochranka později kufřík našla, ale bez medaile uvnitř. Brazilská média uvádějí, že se zloděje podařilo identifikovat na záznamu z bezpečnostních kamer.

Organizátoři kongresu v prohlášení uvedli: „Organizační komise mezinárodního matematického kongresu hluboce lituje ztráty kufříku matematika Cauchera Birkara, v němž byla Fieldsova medaile, kterou dostal při ranním ceremoniálu. Nahrávky z akce jsou nyní podrobeny analýze. Komise při vyšetřování spolupracuje s místními policejními úřady.“

Kongres se konal v Riocentru, kongresovém centru na západním okraji Rio de Janeira. Město se v poslední době potýká s rostoucí kriminalitou.

Středeční krádež Fieldsovy medaile nebyla jediným problémem, kterému organizátoři čelili. V neděli v noci začalo v jednom z pavilonů hořet, když na něj přistál hořící lampion. Budova se musela evakuovat a událost se přesunula na jiné místo.

Fieldsova medaile, která je vnímaná jako ekvivalent Nobelovy ceny, je považována za nejprestižnější matematické ocenění. Poprvé byla udělena v roce 1936. Od roku 1950 ji dostávají každé čtyři roky až čtyři vědci mladší 40 let.

Reklama

Související témata:

Doporučované