Hlavní obsah

Láva se blíží k pobřeží španělského ostrova. Připravují se tam na nejhorší

Proudy lávy se valí z hor do údolí a spalují vše, co jim stojí v cestě.Video: twitter/TiaGorrito, AP

 

Reklama

Úřady na španělském ostrově La Palma jsou po nedělní erupci sopky Cumbre Vieja i nadále v pohotovosti kvůli proudům lávy, které se blíží k moři. Ve strachu z nebezpečného setkání roztavené horniny a mořské vody uzavřely pobřeží.

Článek

Situace, kdy se láva dostane do kontaktu se slanou vodou, „může vést k explozi a emisi toxických plynů“, uvedl krizový tým, který má na starosti řešení krize spojené s nedělním výbuchem sopky Cumbra Vieja na Kanárských ostrovech.

Kvůli erupci je nyní pobřeží uzavřeno mezi obcemi Puerto Naos na jihu ostrova až k městečku Tazacorte, bezpečnostní složky do uzavřených oblastí nikoho nepouštějí. K vytvoření zakázaných zón došlo podle Mariana Hernándeze Zapaty, který je předsedou místní rady, proto, „aby se předcházelo přihlížejícím na lodích a zabránilo působení plynů na lidi“.

Vědci předpokládali, že tok lávy zasáhne pobřeží v pondělí večer okolo osmé hodiny místního času. Proud roztavené horniny ale začal podle vulkanologů zpomalovat a černé scénáře se tak naštěstí nenaplnily. „Sopka má teď nižší aktivitu, uvolňuje menší množství lávy. Její činnost zpomaluje. Proud je nyní v oblasti Todoque, což je na půl cesty k moři,“ řekl v pondělí večer Miguel Ángel Morcuende z krizového týmu.

Podle amerických geologů existují čtyři základní nebezpečí, která mohou nastat až láva doputuje k moři: „Náhlé sesuvy půdy a pády útesů do moře, exploze vyvolaná tímto kolapsem, dopad vařících vln na pevninu a vznik oblaku, ze kterého se bude po větru uvolňovat kyselina chlorovodíková a drobné částice vulkanického skla“.

Když láva o teplotě kolem 1000 stupňů Celsia vteče do moře, které má aktuálně kolem 20 stupňů, vznikne obrovské množství vodní páry a také dalších toxických plynů, které mohou podráždit kůži, oči i dýchací ústrojí.

Výbuch sopky na ostrově způsobil značné škody: podle informací deníku El País z úterního odpoledne láva vytékající z puklin zničila 183 budov, podle televize RTVE žhavý proud pokryl plochu o rozloze 106 hektarů. Satelitní snímky evropského výzkumného programu Copernicus ukazují, jak láva postupuje z hor dolů do údolí.

Počet evakuovaných se zvýšil na 6000, zraněn zatím nebyl nikdo. Předseda ostrovní rady Mariano Hernández Zapata v pondělí popsal situaci na místě jako „zdrcující“. Láva „doslova požírá domy, infrastrukturu a plodiny, na které naráží při své cestě k pobřeží v údolí Aridane“, dodal.

V oblasti sopky seismologové i dnes zaznamenali několik dalších otřesů, což zvyšuje riziko vzniku dalších puklin. Proudy natavené horniny místy vysoké až šest metrů se ze svahů valí do údolí a spálí vše, co jim stojí v cestě.

Ostrov La Palma, kde žije zhruba 85 000 lidí, zažil velkou erupci vulkánu poprvé po půl století. Ostrov nyní kvůli katastrofě navštívil i španělský premiér Pedro Sánchez, který kvůli tomu odložil cestu na Valné shromáždění OSN.

Reklama

Doporučované