Hlavní obsah

Lavina v Itálii zabila čtyři lyžaře, sedm jich je zraněných

Lavina na severu Itálie zavalila 18 lidí.

 

Reklama

Neštěstí se stalo v údolí Val Veny na severu Itálie. Lavina strhla 18 lidí.

Článek

Oběťmi jsou podle italských médií dva Belgičané, Němec a Ital. Dalších sedm lidí je zraněno, z toho jeden člověk je v kritickém stavu. Jeho totožnost není zatím známa. Další čtyři, dva Belgičané a dva Italové, jsou v nemocnici na pozorování.

Neštěstí se stalo v údolí Val Veny u lyžařského střediska Courmayeur. Lavina strhla lyžaře, kteří se vydali na jízdu ve volném terénu, což je oproti cestám ve vyznačených drahách vždy rizikovější právě kvůli hrozbě lavin.

Poplach vyhlásili další turisté, kteří se pohybovali nedaleko místa neštěstí a kteří se jako první pustili do prohrabávání sněhu ve snaze najít zavalené lyžaře. Místní horská služba nasadila do záchranné operace dva vrtulníky.

„Vypadalo to jako na bojišti. Lidé křičeli ve všech možných jazycích. Byla to náročná operace," sdělil podle agentury ANSA Daniel Ollier, jeden ze zasahujících policejních záchranářů.

Lyžaře ve volném terénu kritizoval náčelník tamější horské služby Delfino Viglione, podle kterého bylo vydáno turistům pro dnešek varování před hrozícími lavinami. „Dnes bylo zapotřebí větší opatrnosti," řekl.

Reklama

Související témata:

Doporučované