Hlavní obsah

Lázně Darkov připravují rehabilitaci za pomoci virtuální reality

Foto: https://www.laznedarkov.cz/

Lázně Darkov.

Reklama

Projekt vzniká ve spolupráci s ostravskou technologickou společností Virtual Real Life. Uplatnit by se měl například při rehabilitacích rukou.

Článek

Speciální rehabilitační programy mají podle vývojářů potenciál rozchodit částečně ochrnuté pacienty. Pacient má nasazené speciální brýle, které ho přenesou do virtuálního světa. V něm například rukou spojuje různé obrazce nebo chodí po parku a sbírá houby. Brýle jsou napojeny na monitor a fyzioterapeut kontroluje, co pacient ve virtuální realitě dělá, a může mu asistovat a usměrňovat ho.

Virtuální realita totiž obalamutí mozek, aby znovu vysílal správné signály do končetin. „Když pacient v simulaci vidí, že jeho nohy chodí, přijme to jeho mozek jako fakt a spustí procesy, jako kdyby nohy chodily. Třeba natahuje svalstvo, a tím ulevuje od spastických bolestí,“ uvedla Jana Trdá, spoluzakladatelka VR Life.

Během několika měsíců chtějí lázně spustit pilotní projekt. Plánují zahrnout virtuální realitu mezi léčebné procedury pro pacienty s onemocněním pohybového aparátu a nervového systému. V tuto chvíli se finišuje s přípravami a testováním na lázeňských hostech.

První programy budou zaměřené na rehabilitaci ruky, další budou určeny pro pacienty po různých úrazech, operacích nebo neurologických onemocněních. Virtuální realitu chtějí lázně využívat i při rehabilitaci pacientů s Parkinsonovou nemocí. Virtuální realita je velmi slibná také při rehabilitaci vozíčkářů. Trénink ve virtuální realitě totiž prokazatelně snižuje bolesti, posiluje svaly a zlepšuje psychický stav pacientů.

Reklama

Doporučované