Hlavní obsah

Le Penová v průzkumu poprvé předběhla Macrona, krajní pravice ve Francii posiluje

Video: David Krkoška, Reuters

 

Reklama

Francouzské nacionalistické Národní sdružení Marine Le Penové vůbec poprvé v průzkumu pro květnové volby do Evropského parlamentu předběhlo stranu prezidenta Emmanuela Macrona Republika v pohybu. Vyplývá to z dnes zveřejněného průzkumu veřejného mínění institutu Ifop, o kterém informovala agentura Reuters.

Článek

Macronovo hnutí v průzkumu pro unijní volby v květnu 2019 získalo podporu 19 procent dotazovaných Francouzů, zatímco Le Penové by dalo hlas 21 procent respondentů. Pro srovnání, v posledním průzkumu Ifop z konce srpna vedla Republika v pohybu s 20 procenty. Národní sdružení ztrácelo na Macronovu stranu tři procentní body.

Krajně pravicové strany, ke kterým Reuters řadí gaullistickou stranu Vzhůru, republiko a strany Floriana Philippota a Françoise Asselineaua, které volají po odchodu z EU, by dohromady získaly 30 procent hlasů. Na konci srpna to bylo 25 procent.

Volby do Evropského parlamentu se tak nejspíš stanou soubojem mezi středovými proevropskými stranami a pravicovými stranami vystupujícími proti imigraci a globalizaci.

Průzkumu, který Ifop provedl 30. a 31. října, se zúčastnilo tisíc Francouzů.

Reklama

Doporučované