Hlavní obsah

Leckteré vrcholové sportovkyně se po porodu vrací v lepší formě

Některé tenistky se po porodu vrací v lepší formě než před otěhotněním.Video: Karolína Bulisová

 

Reklama

Mnoho sportovkyň na vrcholu zasáhne stejná otázka, zda mají přerušit kariéru a založit rodinu. Jen některé z nich zvládnou obojí a po mateřské dovolené se vrací. I to má však svá úskalí.

Článek

Serena Williamsová se po narození své dcery Alexis Olympie vrátila na kurt v poměrně velkém stylu. Na Wimbledonu prošla až do finále. Sportovní svět obdivoval, že na její hře nebyla několikaměsíční pauza skoro znát. Jenže Williamsová už při Wimbledonu litovala, že přišla o první kroky své malé dcerky. V tu dobu byla totiž na kurtu. Nyní na Twitteru zveřejnila další vyznání.

Občas slavnou tenistku přepadá pocit, že není dostatečně dobrou matkou. A to i přes to, že s dcerou tráví každý den. Kvůli tréninkům však malá Alexis není s Williamsovou tak často, jak by její matka chtěla.

U Williamsové se tak projevuje, jak ženské tělo po porodu reaguje na hormonální nevyrovnanost. Lékařské studie ukazují, že po porodu u žen kolísá hladina hormonů. Psychiku novopečených matek ovlivňuje i to, že kvůli péči o malé dítě méně spí a jsou ve větším stresu.

Neumannová slavila olympijské zlato s dcerou

I český sport zná velký návrat po mateřské dovolené. Běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová se po narození dcery Lucie dostala do životní formy a na olympijských hrách v Turíně získala v závodě na 30 kilometrů zlatou medaili. Celý svět tehdy obletěla fotografie, kdy malá Lucie běžela v cíli ke své mamince.

Neumannová přiznala, že návrat k závodění pro ni byl ale těžký. Zejména proto, že tělo nebylo připraveno na vysokou zátěž. Ve výsledku ale mělo těhotenství a narození dcery na kariéru slavné běžkyně na lyžích pozitivní dopad. Neumannová totiž získala novou motivaci. Kromě tréninků se těšila domů za malým dítětem a celkově se cítila šťastnější.

Dalším velkým návratem ve světě tenisu je příběh belgické hráčky Kim Clijstersové. V roce 2007 světu oznámila, že s tenisem končí a založí rodinu. O dva roky později už byla zpět na kurtu, již jako maminka dcery Jade. Teprve třetím turnajem po návratu byl grandslam. US Open tehdy novopečená matka Clijstersová vyhrála. O rok později svůj triumf dokázala zopakovat. Chuť hrát tenis tehdy Belgičance vrátilo právě mateřství.

Příběhy sportovkyň s malými dětmi mají společný jeden fakt. Všechny se shodují na tom, že po založení rodiny si uvědomily, že existuje i svět mimo sport. A právě díky tomu si ho začaly znovu užívat.

Reklama

Doporučované