Hlavní obsah

Lékaři hledají nakažené hepatitidou C, kteří o své nemoci neví

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V České republice žije podle epidemiologických modelů na 40.000 lidí se žloutenkou typu C, kteří nepatří mezi drogově závislé a o své nemoci nevědí.

Článek

Lékaři proto vyzývají občany, kteří si v minulosti nechali amatérsky provést tetování nebo piercing nebo měli náhodný pohlavní styk s někým neznámým, aby se nechali na virovou hepatitidu typu C testovat. V tiskové zprávě ke Světovému dni hepatitidy, který připadá na úterý, to dnes uvedli lékaři z IKEM.

Žloutenka typu C, která se přenáší krví, se může rozvinout až v cirhózu jater. Podle odborníků vyhledat zmíněných 40.000 nakažených mezi deseti miliony obyvatel je ale poměrně těžké. Plošné testování by bylo složité a nákladné, testování podle nich musí být cílené. „Nezvýšíme-li počet prováděných testů na infekci HCV (hepatitida typu C) a počet léčených osob, budou ještě nejméně 30 let přicházet k transplantaci jater pacienti s nevratným poškozením jater virem hepatitidy C,“ uvedla lékařka Kliniky hepatogastroenterologie IKEM Soňa Fraňková.

Čeští hepatologové a infekcionisté vydali doporučený postup diagnostiky a léčby chronické hepatitity typu C, ve kterém nabádají praktické lékaře a další odborníky zacílit testování na lidi se zvýšeným rizikem infekce tímto virem. Onemocnění je sice nejčastěji spojováno s injekčními uživateli drog, nakazit se mohli ale i ti, kteří si nechali amatérsky provést tetování nebo piercing, měli náhodný pohlavní styk, drogu si v mládí zkusili píchnout jen jednou nebo dostali krev či krevní deriváty před rokem 1992, kdy se krevní transfuze na tento virus netestovaly. Testy na žloutenku typu C doporučují odborníci i lidem, kteří byli hospitalizováni, operováni nebo dostali transfúzi krve v zemích s nízkou úrovní zdravotní péče.

Žloutenku typu C lze vyléčit antivirotiky podávanými ve formě tablet. Pokud se u pacienta nerozvinula cirhóza, může být bez následků.

„Moderní léčba tzv. přímo působícími antivirotiky je v ČR k dispozici od roku 2014. V IKEM byla za posledních šest let poskytnuta více než tisíci pacientů. Díky moderní léčbě se podařilo odvrátit potřebu transplantace jater u desítek pacientů, HCV infekci se podařilo vymýtit mezi pacienty léčenými umělou ledvinou (dialýzou) a mezi pacienty s transplantovanými orgány,“ doplnil Jan Šperl z Kliniky hepatogastroenterologie IKEM.

Reklama

Doporučované