Hlavní obsah

Lemuři či želvy zdarma, obslužte se. Kvůli falešnému inzerátu zmizely z rezervace desítky zvířat

Z přírodní rezervace na Floridě zmizely desítky exotických zvířat. Video: Facebook We Care Wildlife Sanctuary, AP

 

Reklama

Falešná zpráva na americkém reklamním webu Craigslist oznamovala ukončení provozu rezervace a vybízela k rozebrání zvířat zdarma. Zloděj tak ukradl lemury, opice nebo želvy, jejichž cena šplhá k několika tisícům dolarů.

Článek

Vše způsobil falešný inzerát na americkém webu zvaném Craigslist. Ten obsahuje nabídky, jako jsou pracovní místa či prodej nemovitostí, ale také nabízí služby nebo prodej hmotných věcí. Falešná reklama měla specifický obsah: „Exotická zvířata zdarma. Jsme přírodní rezervace a ukončujeme svůj provoz. Porozhlédněte se a obslužte se.”

A tak se opravdu následně stalo. Podle webu The Guardian neznámý řidič nákladního auta zastavil u brány rezervace We Care Wildlife v Miami a odcizil sedm lemurů, pět kosmanů, čtyři opice, sedm ptáků a třináct želv.

Inzerát však nebyl pravý a rezervace teď chce získat zvířata zpět. Její hlavní obavou je stav zvířat, bez správné péče mnoho z nich nepřežije. Někteří jedinci nejsou v dobrém stavu a vyžadují pravidelnou zdravotní péči a hlavně léky.

„Byli jsme poškozeni,” řekla jedna z dobrovolných ošetřovatelek v rezervaci Cindy Robertová. „Nemyslím si, že o zvířata bude dobře postaráno. Některým z nich by samotný stres mohl způsobit srdeční příhodu,” obává se.

Vyšetřovatelé se domnívají, že celá krádež byla pečlivě naplánovaná. Cílem bylo odcizit drahá a cenná zvířata, která následně mohla zamířit na černý trh. Podle pracovníků rezervace zloděj přesně věděl, jaká zvířata chce. Jejich hodnota může dosahovat až několika tisíc dolarů.

Podle Robertové se ten samý pachatel, který zveřejnil falešný inzerát, naboural už dříve do facebookového účtu reervace We Care Wildlife a zjistil tak interní informace. Například i to, že část rezervace prochází rekonstrukcí, a proto zde nejsou nainstalovány bezpečnostní kamery. Ke krádeži tak mohlo dojít nepozorovaně a bez důkazů.

Policie zatím nezveřejnila podrobnosti o případu nebo podezřelých. Nicméně nabízí 1 000 dolarů jako odměnu za jakékoliv informace o ukradených zvířatech.

Reklama

Doporučované