Hlavní obsah

Jak zachránit ohrožené druhy před vyhynutím? Australští vědci chtějí počítat zvířata z dronů

Vědci chtějí sčítat zvířata z dronů a zabránit tak vyhynutí ohrožených druhů. Video: AP, Reuters

 

Reklama

Drony mohou být velmi užitečným prostředkem, jak předejít vyhynutí některých druhů zvířat. Umožňují totiž zvířata počítat, což je podle vědců z Austrálie zásadní pro záchranu těch ohrožených.

Článek

Australští výzkumníci přišli s novinkou na poli ochrany přírody. Zvířata ve volné přírodě sčítají z dronů. Dosavadní tradiční metody sčítání zvířat totiž nejsou tak přesné. Výzkumníci podrobnosti o nové metodě ochrany ohrožených druhů publikovali v časopise British Ecological Society.

„Mnoha druhům po celém světě hrozí vyhynutí, nikdy jsme tolik nepotřebovali přesná data o zvířatech v divočině jako teď,“ uvedl Jarrod Hodgson, hlavní autor výzkumné práce australských vědců. „Je to velmi důležité, protože kdybychom museli čekat na informaci o tom, že došlo k poklesu počtu některých druhů zvířat, mohlo by být příliš pozdě na jejich záchranu, “ dodává.

Drony se už dříve používaly ke sledování některých zvířat, jako jsou sloni nebo hnízdící ptáci. Podle vědců ale dosud nebylo jisté, jestli jsou výsledky přesné a jestli technologie počítá zvířata správně.

Pro testování této metody vědci vytvořili odborné týmy a výzkumnou ptačí kolonii na pláži v Adelaide v Austrálii, kam umístili dva tisíce kachen. Jedna skupina pak počítala ptáky dalekohledem ze země, zatímco nad nimi létal dron a pořizoval fotografie kachen ze vzduchu. Druhá skupina pak počítala ptáky na fotografiích z dronu. Vědci zjistili, že výsledky při využití dronů jsou mnohem přesnější.

Samotné počítání je ale velmi časově náročné. Odborníci proto vyvinuli počítačový program, který počítá zvířata automaticky a průběžně při letu. Takové výsledky pak byly téměř stejné jako při manuálním počítání ptáků z pořízené fotografie.

Hodgson nicméně dodává také to, že vědci stále studují, jaký vliv má na zvířata přítomnost dronů. Některá zvířata mohou být z dronů v jejich přirozeném prostředí vystrašená a zmatená.

Vědci plánují z výšky sledovat zejména zvířata v méně dostupných lokalitách. Chtějí se zaměřit třeba na tuleně nebo hnízdící ptáky.

Reklama

Doporučované