Hlavní obsah

Lešany si letos připomínají výročí narození Františka Hrubína

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Lešany na Benešovsku si letos připomínají 110 let od narození básníka, spisovatele a dramatika Františka Hrubína, který v této posázavské obci prožil své dětství.

Článek

Lešanští se při této příležitosti pustili do opravy Hrubínovy pamětní síně na obecním úřadě, řekl ČTK starosta František Ludvík (nez.).

„František Hrubín má letos 110. výročí, tak jsme se rozhodli zrekonstruovat Hrubínovu síň, už se na tom intenzivně pracuje. Chtěli bychom ji mít do konce srpna hotovou a na výročí udělat oslavu, přizvat osobnosti a ještě žijící pamětníky,“ uvedl Ludvík.

Básník, narozený 17. září 1910 v Praze, žil v Lešanech od čtyř let u svého dědečka. Posázaví zobrazil například v dílech Romance pro křídlovku, Zlatá reneta či Lešanské jesličky, vracel se sem celý život a místní krajina mu zůstávala v srdci. Stejně jako později okolí Chlumu u Třeboně, kam začal jezdit na radu Jiřího Trnky a později si tam koupil domek.

Hrubínovy básně pro děti včetně nejznámější sbírky Špalíček veršů a pohádek s Trnkovými ilustracemi jsou neodmyslitelnou součástí všech čítanek a nostalgicky vzpomínková Romance pro křídlovku se dočkala i filmového zpracování. Hrubín ale psal také prózu, divadelní hry, jako Srpnová neděle či Křišťálová noc, a překládal. Podle jeho námětů a scénářů byly natočeny filmy Srpnová neděle, Zlatá reneta a působivá pohádka Panna a netvor v režii Juraje Herze. František Hrubín zemřel 1. března 1971.

Reklama

Doporučované