Hlavní obsah

Lesy ČR a policie mají mobilní aplikaci na potírání zlodějů dřeva

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) a policie začaly používat mobilní aplikaci, která jim má pomoci bojovat se zloději dřeva. Do aplikace revírník Lesů ČR zanese každou fůru dřeva, která na kamionu opouští skládku.

Článek

Policie má do aplikace Lesů ČR přístup a data z ní může použít při silniční kontrole kamionu. Revírník do aplikace při nakládce vloží údaje o nákladu a trase kamionu včetně fotodokumentace. „Policie tak při silniční kontrole porovnává realitu s informacemi z aplikace, tedy zda je náklad kompletní a kamion jede po uvedené trase,“ uvedla mluvčí LČR Eva Jouklová.

Lesy si tak zmapují zhruba pětinu dřeva, která se těží ve státních lesích a podnik si jej sám obchoduje. Ochrana ostatního dřeva před zloději je na smluvních partnerech Lesů ČR, kteří dřevo získávají v rámci lesnických zakázek. Protože Lesům ČR patří necelá polovina lesů v ČR, tak mobilní aplikace mapuje zhruba deset procent dřeva, které se v Česku přepravuje po silnicích.

Od letošního ledna do konce listopadu podnik odhalil a nahlásil policii krádeže zhruba 2700 metrů krychlových dřeva v hodnotě téměř dvou milionů korun. Nejvíce případů evidují na Vysočině, která je nadprůměrně zasažena kůrovcovou kalamitou a těžby dřeva tam jsou vysoké. „Kromě krádeží kulatiny na skládce máme i případy krádeží stojících stromů,“ řekla mluvčí. Kromě mobilní aplikace Lesy ČR na ochranu před zloději do lesů instalují závory. Používají i fotopasti.

Reklama

Doporučované