Hlavní obsah

Hygienici budou vyšetřovat, co se dělo při letu do Tokia

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Vyšetřování letu českých olympioniků do Tokia mají vést hygienici, předseda Národní sportovní agentury o tom jednal s ministrem zdravotnictví. Český olympijský výbor čelí kritice kvůli nedodržení protiepidemických opatření.

Článek

„Pochybení Českého olympijského výboru nemůže v žádném případě vyšetřovat jeho vedení,“ uvedl předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser na Twitteru. Naráží tím na fakt, že Český olympijský výbor sám zahájil vyšetřování případu šíření nemoci covid-19 během letu české olympijské výpravy do Tokia.

Jak upozornily Seznam Zprávy, část pasažérů během letu neměla nasazené roušky. Po přistání v Japonsku už testování odhalilo pět případů přenosu viru SARS-CoV-2.

Zatím posledním pozitivně testovaným členem české výpravy je beachvolleybalistka Markéta Nausch Sluková, spolu s ní zřejmě přijde o účast na olympijských hrách i její spoluhráčka Barbora Hermannová. Kromě tří sportovců a jednoho trenéra měl pozitivní test i jeden z lékařů výpravy, který podle zjištění Seznam Zpráv není očkovaný proti covidu.

Předseda Národní sportovní agentury z letiště ve Frankfurtu na cestě do Tokia informoval, že se na vyšetření cesty českých olympioniků domluvil s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem. Vyšetřovací komisi by podle něj měli vést hygienici.

„Pochybení ČOV nemůže v žádném případě vyšetřovat jeho vedení. Výprava olympioniků do Tokia je hrazena z veřejných prostředků a musí se vyšetřit celé toto pochybení. Na tom jsem již domluven s ministrem Adamem Vojtěchem. Komisi by měli vést odborníci z hygienické stanice,“ napsal Neusser.

Bývalý reprezentant, trenér a funkcionář v pozemním hokeji Filip Neusser se stal předsedou Národní sportovní agentury (NSA) letos v březnu. Vystřídal bývalého hokejistu a pozdějšího poslance za ANO Milana Hniličku, který odstoupil po auditu agentury.

Loni na podzim Neusser oznámil, že bude kandidovat proti Jiřímu Kejvalovi na místo předsedy ČOV, od té chvíle Kejvala ostře kritizoval. S nástupem do čela NSA svoji kandidaturu na předsedu olympijského výboru stáhl.

Na Neusserovo prohlášení už zareagoval i ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga.

„Přestože sportovní agenda je již plně v gesci Národní sportovní agentury, jsem šokován přístupem ČOV k ‚bezpečnému‘ přesunu našich olympioniků, který se bohužel negativně dotýká i reprezentantů našeho resortního sportovního centra Victoria, kteří si tvrdě vybojovali nominaci na OH v Tokiu,“ napsal Plaga na Twitter.

„Nejen z pozice člena vlády, ale také za naše (nejen) resortní sportovce, se budu šéfa NSA Filipa Neussera ptát na výsledky šetření a na další jeho kroky vůči ČOV v této věci,“ dodal ministr.

Reklama

Doporučované