Hlavní obsah

Let Smartwings na jeden motor: V případu padlo obvinění

Foto: Wikipedia.org/Petr Mládek

Ilustrační fotografie.

Reklama

V případu letadla společnosti Smartwings, které letělo z Řecka do Prahy pouze s jedním fungujícím motorem, padlo obvinění z obecného ohrožení.

Článek

Policie obvinila jednoho člověka v souvislosti s letounem společnosti Smartwings, který v roce 2019 letěl z Řecka do Prahy s porouchaným motorem. Webu Zdopravy.cz to řekl mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Obviněný je podle něj stíhán kvůli obecnému ohrožení z nedbalosti.

Letoun letěl 22. srpna 2019 z řeckého ostrova Samos do Prahy. Letadlu přestal podle dřívějších informací během letu nad Egejským mořem fungovat levý motor, který se posádce nepodařilo znovu nastartovat. Stroj pak pokračoval v nižší letové hladině až do Prahy. Na palubě bylo 170 lidí.

Úřad pro civilní letectví krátce po události uvedl, že v případech, kdy se letadlu porouchá jeden z motorů, je obvyklým řešením nouzové přistání na nejbližším letišti. Jde především o preventivní postup pro případ, kdyby přestal fungovat i druhý motor.

Web Zdopravy.cz také upozornil na zprávu Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod, podle které pochybil kapitán letadla.

Reklama

Související témata:

Doporučované