Hlavní obsah

Letní filmovou školu zakončila premiéra filmu Krajina ve stínu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Šestačtyřicátou Letní filmovou školu (LFŠ) v Uherském Hradišti ve středu večer slavnostně zakončila světová premiéra filmu Krajina ve stínu režiséra Bohdana Slámy.

Článek

Po promítání následovala beseda s tvůrci, ze které se Sláma z rodinných důvodů omluvil. Letošní podobu přehlídky výrazně ovlivnila pandemie koronaviru. Návštěvníci měli možnost vidět 94 celovečerních snímků, loni jich byl zhruba dvojnásobek.

Do kinosálů se nový Slámův film dostane v září. Černobílý snímek zachycuje proměnu malé obce na česko-rakouském pomezí od konce 30. do počátku 50. let minulého století. Podnětem pro vznik filmu byl poválečný masakr v Tušti v oblasti Vitorazska na jihu Čech. Při divokém odsunu Němců tam partyzáni koncem května 1945 zabili 14 lidí. Dnes je vesnice součástí Suchdola nad Lužnicí.

Scénář snímku napsal Ivan Arsenjev, vybídl ho k tomu producent Martin Růžička. „To je svébytný film, příběh, dramatické vyprávění. Je to samozřejmě inspirováno, co to jde, studoval jsem podklady, mluvil s pamětníky, ale není to rekonstrukce. Je to pouze silná inspirace tím příběhem, který si to podle mě zaslouží,“ řekl dnes Arsenjev.

Obyvatelé Vitorazska žili po staletí v Rakousku, jejich obce byly přičleněny k Československu až v roce 1920. Když se na podzim 1938 objevila možnost vrátit se ke kořenům, řada lidí ji využila. Bylo to ale už po takzvaném anšlusu, takže se přihlásili k nacistickému Německu. Po válce to mělo své důsledky. „I pro film je to strašně silné. Přes lidi se tam převalily dějiny,“ uvedl scénárista.

Jednu z titulních rolí Marty Liškové ztvárnila herečka Barbora Poláková. „Mluvila jsem jenom německy, ještě v dialektu, takže jsem se docela dopředu snažila učit správnou výslovnost. Je to postava, která žila. Mám za sebou silný okamžik, kdy jsme stáli na místě, blízko, od kterého opravdu zemřeli lidé, kteří tam byli. Viděla jsem tam to (její) jméno, byl to pro mě strašně silný okamžik. Dneska večer se to pro mě zhmotní úplně, protože jsem film ještě neviděla,“ uvedla před premiérou.

Letošní LFŠ pořadatelé kvůli pandemii koronaviru přesunuli na pozdější termín a zkrátili. Přehlídka od pátku nabídla program pouze pro akreditované návštěvníky. Výroční ceny Asociace českých filmových klubů (AČFK), které festival pořádá, letos na LFŠ dostali spisovatel a scénárista Vladimír Körner, in-memoriam polský režisér Andrzej Wajda, jeho životní partnerka a dlouholetá spolupracovnice Krystyna Zachwatowicz-Wajdová, německá herečka Hanna Schygullová a zástupce filmových klubů Radek Pernica.

Reklama

Doporučované