Hlavní obsah

Zámek prezidentů otevřel své dveře. Podívejte se, jak Lány změnila třeba Livia Klausová

Unikátní záběry z lánského zámku.Video: Bárbora Kalátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Do lánského zámku míří stovky návštěvníku, je totiž mimořádně otevřený pro veřejnost. Kromě reprezentačních prostor je otevřený i park.

Článek

Do letního sídla českých prezidentů může po šesti letech nahlédnout široká veřejnost. Zámek v Lánech je mimořádně otevřený při příležitosti 100. výročí založení republiky. Otevřený je i park.

Právě odlišný účel užívání je jednou z věcí, který je při prohlídce vidět. Prezidenti či jejich manželky totiž do podoby zámku průběžně zasahují. Například porcelán v jedné z jídelen je uspořádán podle vkusu bývalé první dámy Livie Klausové.

Kdyby to chtěla Ivana Zemanová změnit, má na to právo. „Samozřejmě, protože toto není klasický zámek spravovaný památkovým ústavem. Zde se bydlí, zde se jedná, všechen nábytek se užívá,“ vysvětluje hlavní kurátor sbírek Pražského hradu Jaroslav Sojka.

Návštěvníci se do reprezentačních prostor mohli podívat už ve čtvrtek, kdy se u vchodu vytvořila desítky metrů dlouhá fronta. Počet návštěvníků po hodině od otevření překročil tisícovku. Zámek byl ve čtvrtek otevřený odpoledne, v pátek přijímá návštěvníky od 9:00 do 18:00.

V prostorách zámku jsou k vidění salony a místnosti, ve kterých prezident republiky přijímá významné české či zahraniční politiky, hostí státní návštěvy a pořádá důležitá setkání. Jsou to například Společenský sál, Modrá jídelna či Žlutý salon, který jako audienční prostor využíval T. G. Masaryk.

Nedávno byl v lánském parku zrekonstruován palmový skleník z druhé poloviny 19. století. Návštěvníci v něm mohou do 1. listopadu zhlédnout výstavu o Masarykovi uspořádanou k letošnímu 100. výročí založení Československa.

Raně barokní zámek Lány z roku 1652 vznikl přestavbou původního renesančního zámku z roku 1592. Od roku 1918 je majetkem státu a před rokem 1921 byl upraven na letní sídlo prezidentů republiky. Tomuto účelu slouží i dnes. Zámek tvoří dominantu rozsáhlého parku, který vznikl teprve v polovině 19. století. Jako součást parku byl zřízen rybník, později také skleníky. Zámecký park navazuje na Lánskou oboru.

Reklama

Doporučované