Hlavní obsah

Doufám, že se tento týden na vládě dohodneme na navýšení platů, řekl Babiš v Lánech

Andrej Babiš po jednání v Lánech.Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Premiér Andrej Babiš přijel do Lán za prezidentem Milošem Zemanem. Politici se scházejí v době, kdy vrcholí příprava státního rozpočtu na rok 2019 stejně jako jednání s odbory o růstu mezd.

Článek

Hlavním tématem setkání byl podle Andreje Babiše rozpočet. Ten by měl být příští rok ve schodku 40 miliard korun, což je o deset miliard méně, než se očekávalo dříve. „To neznamená, že to tak nakonec dopadne. I tento rok je plán deficitní a dnes ráno byl stále přebytkový,“ řekl k tomu premiér s tím, že je těžké rozpočet přesněji naplánovat s ohledem na čerpání evropských dotací.

Rozpočet se bude podle Babiše na vládě řešit 19. září, přijít by na toto jednání měl na vlastní žádost i prezident.

Podle Babiše by měli tuto středu na vládě přijít jednotliví ministři s konkrétními plány, kolik mohou ušetřit ve svých resortech. „Doufám, že tento týden dojde k dohodě na vládě o platech,“ vrátil se také premiér k rozhodnutí o tom, jak významně mají vzrůst platy ve státní sféře.

ČSSD a odbory chtějí plošný růst o deset procent, Babiš a jeho ministryně Alena Schillerová prosazují nižší růst.

Premiér se po setkání vyjádřil i k situaci na Ministerstvu zahraničí.

Prezident Zeman při jmenování vlády odmítl návrh ČSSD, aby se ministrem zahraničí stal europoslanec Miroslav Poche. Řízením diplomacie byl proto dočasně pověřen vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček. Poche na Ministerstvu zahraničí působí jako politický tajemník. Menší vládní strana se bude personální situací na ministerstvu zabývat na pátečním jednání svého předsednictva.

„Není to ideální stav, pan Hamáček tu situaci řeší a slíbil, že to vyřeší v rámci týdnů,“ řekl Babiš s tím, že ministerstvo i přesto funguje dobře, protože má kvalitní lidi na postech náměstků.

Reklama

Doporučované