Hlavní obsah

Babiš řekl, jak dlouho potrvá éra po kůrovci. Nazval ji těžkou operací

Kůrovcová kalamita na Vysočině z leteckého pohledu (natočeno v květnu).Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Bude to dlouhodobá a těžká operace,” řekl premiér o nápravě kůrovcové kalamity.

Článek

Premiér Andrej Babiš míní, že českým lesníkům bude trvat dalších 15 až 20 let, než se vypořádají s následky kalamity, kterou v letošním suchém roce způsobilo mimořádné rozmnožení kůrovce.

Kůrovec v českých lesích gradoval především loni a letos, což ovlivnilo právě teplé a suché počasí.

Babiš v Českých Budějovicích na výstavě Země živitelka zopakoval, že podle něho stát v minulých letech kůrovce podcenil.

„Bude to dlouhodobá a těžká operace,” řekl premiér o nápravě kůrovcové kalamity. „A bohužel ten pohled na ty naše lesy teď nebude moc hezký,” dodal s tím, že strategie boje proti kůrovci je postavena na tom, aby se rozbíjely smrkové monokultury.

Právě smrkové dřevo kůrovec napadá.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) uvedl, že stát chystá lesy změnit.

„Chystáme lesnickou vyhlášku, v níž doporučujeme jinou strukturu lesa na úkor současného složení. To znamená, aby v lesích nebylo tolik smrků. Vrátit se k tomu původnímu různorodému složení,” uvedl Toman.

Těžba dřeva v českých lesích loni stoupla o desetinu na rekordních 19,4 milionu metrů krychlových. Pokořila tak rekord z roku 2007, kdy lesníci likvidovali dřevo poničené orkánem Kyrill. Tři pětiny loni představovala nahodilá těžba, tedy zejména odstraňování stromů napadených kůrovcem a likvidace polomů.

Reklama

Související témata:

Doporučované