Hlavní obsah

Polevit by byla chyba. Kvůli variantě delta je situace křehká, říká vědec

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Přírůstky nově nakažených koronavirem v Česku klesají, tempo ale zpomalilo. Jde o varovný signál? Podle virologa Libora Grubhoffera je třeba být na pozoru, pandemie ještě nemusela říct Česku sbohem.

Článek

Do začátku letních prázdnin zbývá jen pár dní a veřejný život v Česku je znovu téměř v normálu. Epidemické statistiky okolo koronaviru ale úplnému klidu nenahrávají.

Zatímco v prvním červnovém týdnu testy potvrdily přes 2 300 nakažených, ve druhém to bylo necelých 1 400, ve třetím více než 900 a v minulém kolem 700. Epidemie tedy oslabuje, ale čím dál tím pomaleji. Na některých místech, například v Praze, je navíc vývoj opačný – případů v mezitýdenním srovnání mírně přibývá. Pozorujeme běžný rozvolňovací trend, nebo nebezpečný vliv nakažlivějších variant viru?

Podle virologa a ředitele Biologického centra Akademie věd ČR Libora Grubhoffera je to spíše první možnost. „Domnívám se, že to je důsledek celkového rozvolnění. To se nutně musí projevit mírným nárůstem pozitivně testovaných. A to zejména v místech, kde je větší pohyb lidí a větší hustota obyvatel, jako je tomu například v Praze,“ řekl pro Seznam Zprávy.

O tom, že je metropole se svým zalidněním specifická, a proto mnohem citlivější na epidemické výkyvy, mluví i ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová. „Praha bude vždy kvůli svým mnohočetným kontaktům a městské hromadné dopravě složitější než jiné kraje,“ uvedla už dříve. Problémem je třeba nedodržovaní nošení respirátorů nebo jejich nošení pod nosem.

Bude klidné léto?

Zatímco na začátku června dosahoval denní přírůstek pozitivně testovaných v Česku téměř k 500, data z posledního všedního dne, tedy z pátku 25. června, ukazovala 137 nových případů. Jde tedy o zřejmý pokles. Podle Libora Grubhoffera je ale aktuální vývoj stále nejistý.

„V této ustupující fázi vývoje pandemie je to velmi křehká situace. Mezi lidmi cirkuluje mnohem nakažlivější varianta delta, a proto je nezbytné být stále na pozoru. Pokud bychom úplně rezignovali na základní epidemická a hygienická opatření, snadno by se nám mohlo stát, že i při poměrně značné proočkovanosti naší společnosti a počtu prodělaných infekcí by se u nás tato nakažlivější varianta mohla začít rychle šířit. Měli bychom vynaložit veškeré úsilí, abychom se nedostali do problémů s delta variantou a nevytvořili jí podmínky,“ míní odborník.

To si zřejmě uvědomuje i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), který se nakonec rozhodl v městské dopravě i vnitřních prostorách – například v nákupních centrech – ponechat povinné respirátory.

„Myslím, že relativně klidné léto očekávat můžeme. Problém je, že obvykle lidé mají tendenci, že to s tím klidem přeženou. Nejspíš se přes jinak příznivý vývoj budou objevovat lokální ohniska nákazy. Sám bych byl rád, kdyby se lidé cítili bezpečněji, ale zároveň stále měli někde na pozadí jakýsi vztyčený prst a brali to vážně,“ míní virolog Grubhoffer.

Připomíná, že by Česko mělo zabrat v monitorování variant koronaviru a sekvenování vzorků. Právě díky tomu je možné mutace odhalovat a popisovat. Vláda už na tyto aktivity dala peníze, podle odborníků se ale koordinace rozjíždí velmi pomalu.

Varianty v Česku

V České republice zatím podle oficiálních dat v pozitivních vzorcích převládá alfa varianta (dříve známá jako tzv. britská) koronaviru. Obavy ale budí varianta delta (dříve známá jako tzv. indická). Státní zdravotní ústav ji dosud potvrdil v 96 případech. Podle zatím známých dat je tato varianta schopná rychlejšího šíření v populaci a je částečně odolná vůči protilátkám. Ve Velké Británii se stala dominantní během dvou měsíců.

Podle Libora Grubhoffera je třeba sledovat i dění za hranicemi, konkrétně v Německu. Situace u sousedů totiž bývá indikátorem budoucího vývoje v tuzemsku. To ostatně platilo i při šíření alfa varianty koronaviru, o které měli Němci přehled dávno předtím, než ji zachytily české laboratoře.

Pokud jde o deltu, Národní referenční laboratoř Státního zdravotního ústavu ji potvrdila téměř ve 100 případech. V některých z nich ji hygienici nedokázali propojit s importovanou nákazou, domnívají se proto, že jde o komunitní šíření. Ve Velké Británii varianta převládla během dvou měsíců a vláda kvůli ní pozdržela plánované rozvolnění.

„Epidemiologové nejspíš správně odhadují, že do konce srpna i u nás bude mezi případy až 90procentní převaha delty. Ale jde o to, z jakého celkového množství. Kdyby se nám podařilo relativně slušně udržovat opatření, tak by to mohlo být 90 procent z relativně malého množství. To by nebylo tak zlé,“ dodává virolog. Zároveň varuje před tím, aby se lidé cítili neohroženi koronavirem už po první dávce očkování. Nová varianta viru totiž protilátkám částečně uniká.

Dvě dávky očkování by ale lidem měly poskytnout dostatečnou ochranu. Pro Seznam Zprávy to už dříve potvrdil epidemiolog Rastislav Maďar. Podle něj by ani při zhoršení situace nemuselo automaticky dojít k opakování lockdownu. „Teď díky vysoké promořenosti a už slušné proočkovanosti se situace mění a je legitimní čekat, zda se nárůst případů bude v nemocnicích projevovat. Pokud ne, budeme se snažit, aby se to bez lockdownu obešlo,“ řekl epidemiolog.

Reklama

Doporučované