Hlavní obsah

Maďar: Mutace delta se nám nevyhne, dalšímu lockdownu lze ale zabránit

Hostem Ptám se já byl epidemiolog Rastislav Maďar.Video: Kristina Ciroková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Delta mutace koronaviru, která je považována za mimořádně nakažlivou, se už rozšířila do více než 70 zemí světa. Británie kvůli ní odložila rozvolňování a panují obavy, jak úspěšné proti ní budou vakcíny. Je namístě se obávat?

Hostem Ptám se já je epidemiolog Rastislav Maďar.

„Indická varianta nám hrozí nepochybně a my se obáváme, že může nastat možná v průběhu srpna, ale nikdo to přesně neví. Klidně k tomu může docházet už teď, a proto je nutné být ve střehu,“ řekl Maďar s tím, že Ministerstvo zdravotnictví by se nemělo nechat ukolébat současnou situací a musí se snažit všechny anomálie a podezřelé záchyty, co nejvíce sekvenovat, aby byla mutace delta v populaci co nejdříve zachycena.

Podle Maďara by bylo naivní si myslet, že mutace do Česka nedorazí, ať už z Británie nebo okolních zemí. Situace ale podle něj nemusí být nutně tak kritická jako loni na podzim. „Věřím, že kdyby se rozšířila, tak se nám to nebude projevovat nutně ve zdravotnických zařízeních. Od začátku pandemie jsme říkali ‚nedívejme se na nemocnice‘, kde se růst nakažených nakonec vždycky projeví. Ale díky vysoké promořenosti a proočkovanosti se situace mění a je teď legitimní čekat, jestli se nárůst případů bude v nemocnicích projevovat. Pokud ne, budeme se snažit, aby se to bez lockdownu obešlo,“ vysvětlil Maďar.

Podle studie odborné skupiny Lancet je indická varianta koronaviru až o 60 procent nakažlivější než britská varianta. A ze studií britské vlády vychází také najevo, že je nakažlivější mutace také odolnější proti první dávce očkování. I z toho důvodu by podle Maďara mělo Česko v očkování zrychlit, aby mělo co nejvíce Čechů očkování dokončeno.

„Velké „ale“ je, že se v Británii v nemocnicích ocitají čím dál mladší věkové kategorie. Jedno ze sta postižených dětí musí být hospitalizováno. V některých regionech tvoří až 7 % nových příjmů," vysvětlil s tím, že očkovací kampaň bude teď v nejnáročnější fázi právě i proto, že cílí na osoby, které se necítí ohroženy nebo nemají obavy, že by ohrozily někoho jiného.

Podle Maďara nás také nepochybně v budoucnu čeká třetí dávka vakcíny, která bude odlišná i proti současným právě kvůli novým mutacím koronaviru. Sám by dokonce vítal, aby se začalo očkovat i bez objednání, nebo se nabízelo očkování přímo v firmách.

Nová mutace koronaviru je přitom kromě infekčnosti odlišná i ve svých příznacích. Ztrátu čichu a chuti nahradila třeba běžná bolest hlavy, krku či rýma. „To je velké riziko, ztráta chuti a čichu byly tak specifické příznaky, že i bez čehokoliv jiného si člověk sám diagnostikoval covid-19, který mu následně byl potvrzen. Od doby, kdy pocítil příznaky, se tak choval jako nakažený. Člověk s obyčejnou rýmou ale může jít do kolektivu osob, kde se následně může uplatnit reprodukční číslo indické varianty, které je asi pět až šest. Původní varianta měla asi dva až tři,“ řekl v Ptám se já epidemiolog Rastislav Maďar.

Je třeba se nové mutace koronaviru obávat? A jak se vláda poučila z chyb na konci minulého léta?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, videu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Reklama

Související témata:

Doporučované