Hlavní obsah

Dopad kauzy Feri? Nejen kvůli ní bych nejraději zrušil ústní zkoušky, říká děkan

Foto: Profimedia.cz

Jak se Právnická fakulta postavila ke kauze Dominika Feriho?

Reklama

aktualizováno •
Článek

Právnicku fakultou Univerzity Karlovy koncem května otřásla kauza exposlance Dominika Feriho. Toho několik žen v textech Deníku N a A2larm obvinilo ze sexuálního predátorství. A to v době, kdy Feri studoval Právnickou fakultu. Jeho chování se mělo dotknout i tamních studentek.

„Kauzou Dominika Feriho jsem byl velmi nemile zaskočen. Ta kauza se nás samozřejmě dotkla, ale není to věc, která by se týkala jen Právnické fakulty. Je to věc, která se týká celé společnosti. A je třeba to řešit,“ řekl v rozhovoru pro podcast Ptám se já děkan Právnické fakulty Univerzity Karlovy Jan Kuklík.

Fakulta se kvůli kauze rozhodla zmapovat situaci a případy sexuálního obtěžování nebo nevhodného chování. Rozjela dotazníkové šetření.

„Z dosavadních dotazníků vyplývá, že studenty nejvíce trápí případné neférové jednání ze strany učitelů. Podle našich pravidel musí být mimochodem v kabinetu více osob, například musí být zkoušeni alespoň dva nebo tři studenti najednou,“ popisoval průběžné výsledky průzkumu děkan a dodal, že ústní zkoušky jsou v rámci fakulty jedna z nejproblémovějších věcí a to ať už jde o napadání jejich férovosti, tak i o stížnosti na chování zkoušejících. I proto fakulta v minulosti zavedla pravidlo, že během ústních zkoušek musí být v kabinetu více lidí, než jen zkoušející a zkoušený.

„Diskutovali jsme i nahrávání zkoušek, ale k tomu i univerzita zaujala dosti negativní stanovisko. Věříme, že nyní ve více lidech je to dostatečně zabezpečené. Nicméně, být to na mě, já bych ústní zkoušky zrušil. Právě kvůli různým námitkám o neférovosti, které se těžko posuzují,“ vysvětloval v Ptám se já Kuklík.

Exposlanec Dominik Feri na Právnické fakultě studoval v letech 2015-2020 a byl nejvýraznějším studentem. Jako mladý politik, poslanec si získal obrovskou popularitu zejména na sociálních sítích. Podle reportérů Deníku N a A2larmu své popularity zneužíval při nátlaku na dívky. Na Právnické fakultě pak Feri založil studentský spolek Kappa Omega, který kromě akademických akcí pořádal zejména velké studentské párty.

Fakulta už dříve označila obvinění Feriho za vážná a jednání, které je mu připisováno, za neakceptovatelné. Škola ovšem nemá nástroje, aby mohla sama vést vyšetřování, a vzhledem k tomu, že Feri už dostudoval, nemůže vůči němu zakročit ani disciplinárně.

Jak fakulta bude řešit podezření z nevhodného chování? A nakolik vedení školy pomáhalo Ferimu budovat jeho popularitu mezi studenty?

Poslechněte si rozhovor s děkanem Právnické fakulty UK Janem Kuklíkem v podcastu Ptám se já v úvodním audiu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci. Podívat se na něj můžete také ve videu:

Hostem Ptám se já byl děkan Právnické fakulty Univerzity Karlovy Jan Kuklík.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované