Hlavní obsah

Letos zdražujeme už potřetí. Je to nepříjemné, ale musíme, říká šéf Sika

I koupelny budou dražší. Pokud vůbec budou. Rozhovor se šéfem Sika Tomášem Valou.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Inflace spustila celosvětové domino. Rostou ceny surovin, zdražují výrobci a logicky i prodejci. Vlna zdražování doputovala už i k českému prodejci koupelen a kuchyní Siko. Ani nestíhá měnit cenovky.

Článek

„My jsme letos museli ceny zvyšovat už asi třikrát. Vždy se to řídí tím, jak jsou nuceni navyšovat ceny naši dodavatelé. Přebíráme jejich ceníky a musíme to posouvat dál. Je to nepříjemné,“ říká dědic koupelnářského impéria Tomáš Vala.

Průmysloví výrobci prodávají zhruba o desetinu dráž než loni. Jejich ceny stoupají nejrychleji za 28 let. Kov, sklo papír, plasty – vše jde nahoru. A to se přenáší do cen koupelnových zástěn, obkladů, baterií i dalšího vybavení.

„Průměrná míra zdražení od začátku roku je něco málo přes pět procent. Někde se cena nezměnila vůbec, někde o pět, někde o 10, někde dokonce i o 20 procent. Jde to napříč sortimentem,“ komentuje změnu ceníků Sika Tomáš Vala. Podobně jsou na tom i další prodejci.

Kuchyň dostanete za čtvrt roku, kachlíčky za dva měsíce

Vyšší ceny jsou však jen jedna část problému, jehož počátky souvisí s pandemií. Kvůli výpadkům ve výrobě i dopravě chybí bezpočet jinak běžně dostupných položek z katalogů. Svět chce dohnat covidovou pauzu.

„Například u největšího výrobce kuchyní na světě z Německa jsme měli standardní dodací lhůtu šest až osm týdnů. Dnes máme dodací lhůty 12 až 15 týdnů,“ popisuje nový standard Vala.

„I u obkladů se stane, že chcete 10 000 metrů jednoho druhu od evropské keramičky, musíte to objednat šest měsíců dopředu. Neuvěřitelné věci,“ diví se prodejce. Nový sortiment tak automaticky objednávají takřka výhradně od evropských výrobců.

Skladové zásoby Sika teď paradoxně vzrostly – proti loňsku o pětinu. Našli alternativní výrobce. A zásobují se tím, co je. V dohledné době se podle Tomáše Valy ceny ani dostupnost zboží neustálí.

„Dokud budou státy vyspělého světa pumpovat peníze do ekonomiky, uměle vytváří poptávku, která nejde uspokojit. Ty peníze nemají racionální základ,“ řekl SZ Byznys.

Reklama

Doporučované