Hlavní obsah

Letošní dovolená u moře je jiná. Na co se připravit, než sbalíte kufr?

Foto: Kamila Jančíková/SZ

Prázdná pláž na ostrově Korfu

Reklama

Ačkoliv se hranice mnoha států pro letošní dovolenou Čechům otevřely, je třeba přijmout fakt, že prázdniny v zahraničí budou v roce 2020 vypadat jinak. Seznam Zprávy zjišťovaly, na co se připravit.

Článek

Kromě roušek na letišti je třeba myslet i na další opatření, která jednotlivé země pro letní měsíce přijaly za své. Jedním z nich je sociální distanc, který například na letišti na Korfu snížil kapacitu sedadel na polovinu. Právě na tento ostrov se Seznam Zprávy vydaly odhalovat další zvláštnosti letošní letní sezony.

Kromě omezeného počtu sedaček návštěvník letiště okamžitě zaznamená omezení tamních služeb a obchodů. Většina z nich má totiž zavřeno. Podle zaměstnanců obchodu Duty Free Shops, který byl na celém letišti jako jediný otevřen, však letiště kvůli těžké situaci nabízí provozovatelům úlevu: některým například odpouští část nájemného za prostory.

Zmíněný sociální distanc bude všechny turisty pronásledovat nejen na letišti – nevyhnou se mu ani na pláži, v hotelové restauraci nebo v baru.

Podle zkušenosti Seznam Zpráv zatím rozvržení slunečníků a lehátek v alespoň dvoumetrových odstupech nedělá větší problémy. Důvodem je v tuto chvíli opravdu nízký počet návštěvníků.

Mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková sdělila, že za první týden po otevření hranic vycestovalo na řecké ostrovy 1500 Čechů. To je zhruba čtvrtina oproti stejnému období v loňském roce. Navzdory nižším meziročním prodejům je podle Řezníčkové právě o dovolenou v Řecku velký zájem. Z celkového počtu prodaných zájezdů u cestovních kanceláří tvoří přibližně třetinu.

Foto: Seznam Zprávy

Téměř prázdná pláž na řeckém ostrově Korfu.

Spíše než na plážích je omezení patrné v hotelových restauracích, které ještě v loňském roce krmily své návštěvníky prostřednictvím švédských stolů. Nyní jídlo servírují zaměstnanci přes plastové zábrany, které ho chrání před případnou kontaminací. Celý proces tak trvá výrazně déle.

Foto: Seznam Zprávy

V hotelovém resortu Labranda Sandy Beach na Korfu zaměstnanci vyznačili bezpečné rozestupy.

Mimo hotelový resort mohou cestovatele překvapit i jiná opatření. Například na ostrově Korfu nejnavštěvovanější muzeum Achilleion zavedlo v souvislostí s pandemií „vylepšené“ audioprůvodce. Zaměstnanci muzea je výměnou za údaje z občanského průkazu zalepí do igelitového sáčku na jedno použití. A samozřejmě tady platí povinnost nosit roušku.

V centru hlavního města Korfu je pak dobré počítat i s patrným odstupem místních obyvatel. Důvodem je podle jedné ze starousedlíků, paní Evy, vyšší věkový průměr obyvatel a strach z nákazy, kterou mohou cizinci na ostrově rozšířit.

Foto: Seznam Zprávy

Audioprůvodce v igelitovém sáčku v muzeu Achilleion.

Jak dodala, většina obyvatel je také velmi stigmatizována poté, co Řecko zavedlo velmi striktní opatření během prvních dvou měsíců pandemie. Lidé měli povoleno opustit své bydliště pouze tehdy, pokud vyplnili formuláře s důvodem svého odchodu. Na ulicích hlídala dodržování opatření policie, která vybírala vysoké pokuty za porušení.

Své o tom ví i majitelka restaurace Petra, která na ostrově žije již více než patnáct let. Po vyplnění formuláře byla policií vyzvána k předložení průkazu totožnosti, který však u sebe neměla. Policejní hlídka jí tedy na místě vyměřila pokutu v hodnotě 150 eur (zhruba 4 000 korun). Samotné Korfu přitom za celou dobu pandemie zaznamenalo pouze pět potvrzených případů nákazy.

Podnikatelé, kteří provozují v centru města menší obchody, turisty vítají vybaveni ústenkami nebo často dokonce s plastovým štítem přes obličej. Nezbytností jsou také dezinfekční prostředky. Při vstupu doslova kamkoliv je připraven antibakteriální gel nebo gumové rukavice. Výjimkou není ani to, že zaměstnanci při registraci v hotelu kufry návštěvníků nejdříve postříkají dezinfekcí, někdy dokonce vyčistí ozonem.

O konkrétních opatřeních vyjely Seznam Zprávy reportovat na řecký ostrov Korfu ve spolupráci s cestovní agenturou Invia.

Reklama

Doporučované