Hlavní obsah

Letošní Knihománii pořadatelé prodloužili do konce roku

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Letošní 10. ročník akce na podporu knihkupců Knihománie, která měla podle původního plánu skončit 22. listopadu, pořadatelé prodloužili do konce roku.

Článek

Akce nabízející čtenářům novinky podzimního knižního trhu začala 21. října, ale hned následující den byly kamenné prodejny z rozhodnutí vlády uzavřeny a prodej knih je od té doby možný jen v omezené míře v e-shopech. ČTK o tom za organizátory informovala Helena Frantová.

„Knihománii jsme prodloužit museli. Je to ze strany čtenářů každoročně nejočekávanější akce, do které nakladatelé vkládají své nejlepší tituly. Stejně na tuto akci čekají i knihkupci, protože k nim přivádí více zákazníků než v běžném období. Prodloužení Knihománie do konce roku je tedy naší odpovědí na současnou situaci,“ uvedl Zdeněk Novák, ředitel marketingu pořádající společnosti Euromedia Group.

K vybraným 26 knižním titulům zapojeným do projektu Knihománie se tak zájemci v téměř 300 knihkupectvích po České republice dostanou do 31. prosince. V nabídce 18 nakladatelů jsou tituly různých žánrů, zákazníci obdrží ke každé zakoupené knize jako každý rok dárek, letos to bude publikace 222 křížovek.

Knihománie nabízí thrillery, čtení pro ženy, historické romány, světovou literaturu, životní osudy, encyklopedie, kuchařky, populárně naučnou literaturu i knihy pro děti. Velký knižní čtvrtek zaštiťuje distribuční síť Kosmas, s Knihománií přišlo nakladatelství Euromedia Group, které se také již stalo distributorem.

Knihkupci uvádějí, že v období současných protiepidemických opatření nepociťují menší zájem o knihy. Situaci jim ulehčuje internetový obchod. Tržby však výrazně klesly v prodejnách ve velkých obchodních centrech. K dohnání výpadku tržeb z jara, kdy byla knihkupectví dva měsíce uzavřena, nepomůže podle nich ani předvánoční trh. Likvidační by pro knihkupce a nakladatele bylo, pokud by se před Vánoci nebo v nejbližší době prodejny zcela zavřely.

Z poslední zprávy o českém knižním trhu, kterou vydal Svaz českých knihkupců a nakladatelů, vyplývá, že Češi v roce 2018 utratili za knihy 8,3 miliardy korun včetně DPH, tedy o 250 milionů korun meziročně více. Výroční zprávu o situaci na českém knižním trhu svaz vydává během podzimu.

Reklama

Doporučované