Hlavní obsah

Letošní Loutkářské Chrudimi se zúčastní i zahraniční divadelníci

Ilustrační snímek.

Reklama

Letošního 70. ročníku přehlídky Loutkářská Chrudim se zúčastní i zahraniční divadelníci. Ze Slovinska přijede Teatro Matita s inscenací Being, z Itálie loutkář Gianluca Di Matteo, který vystupuje s prstovým maňáskem Pulcinella.

Článek

Z ciziny budou i někteří lektoři seminářů, řekl Michal Drtina z Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu (NIPOS). Přehlídka se uskuteční od 30. června do 6. července.

Chrudimskému festivalu loutkového divadla mělo předcházet devět postupových přehlídek, z nich se čtyři kvůli protiepidemickým opatřením nekonaly. Porota sestavila základní program, který případně doplní o nejlepší inscenace z posledních let. Na letošním ročníku vystoupí například soubor La Putyka s představením Kaleidoscope nebo Víťa Marčík s inscenací O holčičce, která se ještě nenarodila. Alternativní loutkové divadlo Buchty a loutky přiveze výstavu ke svému 30. výročí a novou hru R.U.R. Organizátoři také počítají s divadlem Drak a představeními Šípková Růženka a Do hajan! či s libereckým Naivním divadlem. Na programu by měli být i studenti katedry alternativního a loutkového divadla DAMU s kolegy z Německa s inscenací Dinopera.

Součástí přehlídky jsou tradičně i odborné semináře. Uskuteční se jich dvě desítky, di Matteo povede program Umění Pulcinelly, Isabelle Durandová z Francie bude mít na starosti semináře stínového divadla Světlo a stín. Úplný přehled je na webu festivalu.

Pořadatelé chystají i doprovodné koncerty. Návštěvníci se mohou těšit například na revival skupiny Beatles The Backwards, Leonu Machálkovou nebo Davida Kollera.

Kvůli protiepidemickým opatřením bude zčásti omezena kapacita na představeních ve vnitřních prostorách. Na zahájení vystoupí soubor La Putyka v letním kině, poté se průvod loutkářů s maskami a lampiony vydá do Klášterních zahrad, kam jsou naplánovány další inscenace pod širým nebem a ohňostroj.

Reklama

Doporučované