Hlavní obsah

Video ukazuje, co se děje s vaším autem na nejhorších silnicích v Česku. Po letošní zimě jich přibude

Rozbitých silnic jsou v Česku stovky. Projeli jsme pár z nich.Video: Jaroslav Gavenda

 

Reklama

Vláda uvolnila finance na opravu silnic po zimě. Podívejte se, jak to v krajích vypadá a který region dostane kolik peněz.

Článek

Po několika týdnech sporů mezi premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a ministrem dopravy za hnutí ANO Danem Ťokem je jasné, že kraje letos dostanou stejně peněz na opravu silnic nižších tříd jako loni. Tři miliardy.

Ale letošní zima byla pro asfaltové povrchy okresek velmi krutá, jak ukazují první poznatky z krajů, kde už si úředníci dělali inventuru stavu silnic. Rozdělení financí mezi regiony se stejně jako v minulých letech odvíjí od počtu kilometrů, které jednotlivé kraje spravují. Žádosti mohou kraje posílat okamžitě.

Reportér Seznam Zprávy se vydal hledat silnice, které v posledních letech patří mezi vyhlášené tankodromy (pusťte si jeho cestu ve videu nahoře nad článkem). Jednu našel v Praze, druhou ve středních Čechách. V anketě specializovaného webu vymoly.cz se v posledních dvou letech umístily na čele žebříčku nejrozbitějších silnic.

Studio Seznamu: Změní tři miliardy korun kvalitu cest v ČR?

Ve speciálním studiu Seznamu (video výše) se dozvíte, které kraje a za kolik budou opravovat silnice, ale také, co se děje s vaším automobilem, pokud vjedete velkou rychlostí do díry na silnici.

Co se děje s pneumatikou vašeho vozu, když najedete do výmolu? Podívejte se sami:

Asi každému řidiči se někdy stalo, že najel do díry. Jaké to může mít následky? Video: Jaroslav Gavenda

Reklama

Doporučované