Hlavní obsah

Levná data? Ministrův plán je nepřinese. Velkého operátora potřebujeme

Musí přijít jeden velký operátor. Více malých, jak chce ministr, nám data nezlevní, říká Ondřej Malý.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Aukce, která měla zlevnit data, se zadrhla. Soutěž o kmitočty pro sítě 5G měla právě začít, ale bude nejdříve v květnu. Ministerstvo průmyslu přišlo totiž s novými podmínkami soutěže. Nalákají čtvrtého operátora? Odkládá se zlevnění mobilních dat? Pozvali jsme si konzultanta Ondřeje Malého, bývalého radního ČTÚ a exnáměstka ministerstva průmyslu a obchodu.

Článek

Jaké jsou teď vyhlídky Čechů na příchod čtvrtého operátora?

To je otázka, jak budou vypadat nové parametry aukce, které chce ministerstvo průmyslu a obchodu po ČTÚ. Já jsem se díval na to, co vlastně řekl pan ministr v rozhovoru pro Lidové noviny, a on tam říká, že daleko více než jednoho velkého čtvrtého operátora chce třeba více těch menších. Tak pokud tomu tak skutečně bude, tak si myslím, že vyhlídky Čechů na to, že by se nějak razantně změnily podmínky na trhu nebo razantně došlo ke zlevnění, nejsou příliš dobré.

Ale naděje nejsou úplně zlikvidované?

Naděje nejsou zlikvidované. Ale jde o to, že menší hráči nejsou nezávislí na těch velkých, protože nemají svou vlastní síť. Musí se spoléhat na to, co jim od stolu ti velcí udrobí. Takže pochopitelně nemají potom takovou tržní sílu, aby mohli fungovat.

Vývoj kolem aukce kmitočtů je poměrně turbulentní, vláda narychlo odvolala šéfa Rady ČTÚ Jaromíra Nováka. Podle vás po právu?

On především sám rezignoval, takže je asi bezpředmětné, jestli po právu, nebo ne.

Vláda ho ale odvolala k dřívějšímu datu.

Je to velmi zvláštní jednání.

Vy máte za to, že pan Novák nějak ve své funkci, co se týče této aukce, pochybil?

Já si myslím, že nepochybil.

Takže aukce byla podle vás připravena dobře?

To bychom zjistili samozřejmě v momentě, kdy by ji Český telekomunikační úřad vypsal v té podobě, v jaké ji vypsal. Já si myslím, že byla připravena bezpochyby transparentně, že tam nebyly žádné temné síly v pozadí. Úřad o té aukci začal uvažovat a debaty o základních parametrech začaly ještě v době, kdy jsem tam byl jako radní, na začátku roku 2017. Bavili jsme se na Radě, jak to udělat. A pak úřad (ČTÚ, pozn. red.) vydal základní principy, kde vcelku jasně řekl, co chce, čeho chce dosáhnout konkrétně, jak to má vypadat. A ty základní principy se svým směřováním diametrálně nelišily od konečné verze aukce, kterou úřad chtěl představit teď a kterou posílal na ministerstvo průmyslu.

Ondřej Malý

V roce 2018 byl náměstek ministra průmyslu a obchodu ČR. V letech 2012 až 2017 člen Rady Českého telekomunikačního úřadu, v letech 2017 až 2018 byl ve funkci koordinátora digitální agendy ČR. Jako redaktor psal o IT a telekomunikacích, působil v Lidových novinách i Hospodářských novinách. Vystudoval žurnalistiku a americká studia.

A co se tedy podle vašeho názoru stalo, že pan Novák musel padnout?

Já si myslím, že přesně to, co říká vlastně v tom rezignačním dopise, který jsme si mohli všichni přečíst na Twitteru. On prostě nedokázal přesvědčit ministerstvo o tom, že proces, který je transparentně připravován dva roky, je ten správný proces.

Nedokázal ministerstvo přesvědčit, že aukce je připravena správně?

Je to možné. A potom pochopitelně nemůžete bojovat s ministerstvem průmyslu, které je vedeno ministrem, jenž má obrovské zastání u pana premiéra. To je pochopitelně prostě nemožné.

Hraje v tom podle vás nějakou roli pan premiér?

To já samozřejmě vůbec netuším. Ale jenom říkám, že to není jako zakázka na ministerstvu dopravy, kde zjevně ten ministr takovou pozici neměl.

Ministr průmyslu Karel Havlíček tvrdí, že podmínky aukce jsou vypsány na míru jednomu konkrétnímu zájemci, firmě Nordic Telecom, které vy radíte s PR. Co je pravdy z vašeho pohledu na tom, že ta aukce mohla být nějak výhodnější pro Nordic Telecom než pro ty ostatní?

Je to podle mě nesmysl. Ta aukce je výhodná pro hráče, kteří se přihlásí do aukce. Podmínky jsou naprosto jasné.

Pro jakéhokoliv hráče?

Ano, kdokoliv, kdo má peníze a koupí si frekvence, se mohl přihlásit do aukce a stát se čtvrtým operátorem. Ano, pro některé operátory to dává větší byznysový smysl než pro jiné, ale to přece neznamená, že je ta aukce připravena pro ně. To jenom znamená, že prostě mají větší návaznost třeba na svůj současný byznys.

Takže tyto podmínky například společnosti Nordic Telecom vyhovovaly?

Já nevím, jestli jim vyhovovaly, protože jsem se s nimi nikdy upřímně řečeno nebavil. Já si myslím, že ty podmínky byly výhodné pro hráče, který chtěl být samostatným infrastrukturním operátorem s větší mírou nezávislosti na těch současných operátorech.

Můžete uvést nějaké příklady, komu ty podmínky mohly vyhovovat? Vy jste řekl, že byly výhodné pro každého, kdo má peníze, takže nahrávaly tedy nějakým větším hráčům?

Ne nutně. Ale typicky nějakému konsorciu. Mluvilo se o tom, že zájem evidentně projevila Sazka, která patří rozhodně do skupiny, která peníze bezpochyby má. Mohl přijít klidně, jak pořád ministerstvo říká, i někdo ze zahraničí. Ostatně pan předseda – teď už bývalý předseda – Novák mluvil i o tom, že zájem měl i nějaký východoevropský operátor, tomu bych taky rozuměl. Jakýkoliv hráč, který by sehnal peníze a má třeba v České republice nějakou prezenci, má tu třeba už nějaké zákazníky v pevné síti, by mohl jít do aukce, pokud by chtěl. Někteří nechtěli, protože v tom třeba nevidí zajímavý byznys, někteří chtěli, ale to neznamená, že to je napsané pro jednu firmu. To znamená, že nějaká firma se rozhodne, že do toho ty peníze dá, nějaká se rozhodne, že do toho ty peníze nedá.

Celý rozhovor si můžete také poslechnout.

Jak jsme zmiňovali, vy jste s některými záležitostmi radil společnosti Nordic Telecom, s čím konkrétně jste jim pomáhal?

Byly to takové PR rady, jak mají reagovat. Radil jsem jim, jak mají psát na Twitter. Radil jsem jim, jak reagovat na některé dohady, jestli třeba chtějí do té aukce jít, nebo nechtějí do té aukce jít. Některé ty rady si vzali k srdci, některé si k srdci nevzali.

Za Nordic Telecom jsem nelobboval

Takže jste za Nordic Telecom například nelobboval u pana Jaromíra Nováka, který byl předsedou Rady ČTÚ?

Rozhodně jsem za ně nelobboval. To je úplný nesmysl.

Ministr průmyslu Karel Havlíček ale naznačoval, že je problematické, že vy dva se znáte. Vy to tak nevnímáte?

O tom, že se známe, ví úplně každý. Protože jsme spolu seděli 5 let v Radě ČTÚ. O tom, že jsme kamarádi, ví úplně každý, takže nevím, v čem je to problém.

Nevnímal byste to jako problém, kdybyste se třeba na téma aukce sítí 5G spolu sešli?

Zaprvé jsme se na toto téma spolu nesešli. A zadruhé nevnímám jako problém, že spolu občas zajdeme na pivo. Protože kdyby platila ta konstrukce pana ministra, tak jsem byl zlobbovaný pro velké operátory po celou dobu svojí působnosti ve státní správě. Protože můj bratr pracuje u jednoho z těch velkých operátorů, takže bych s ním vůbec nesměl mluvit. Asi takhle smysluplná ta konstrukce je.

Takže jako střet zájmů pana Nováka to nevnímáte?

Ne, já to opravdu nevnímám jako střet zájmů. Navíc pan předseda o mé práci pochopitelně věděl, protože jsem mu to přesně z těchto důvodů řekl asi tak 10 minut poté, co jsem se dohodl s tou agenturou, která má jako jednoho z klientů Nordic Telecom.

Pojďme ještě k podmínkám té aukce kmitočtů 5G. Když se na to podíváme ještě jednou z pohledu pana ministra Havlíčka, tak on říkal, že její podmínky jsou napsané tak, že nepřilákaly žádného hráče ze zahraničí. Takže asi nebyly úplně ideálně sepsané, ne?

A já bych na to odpověděl: No a? Proč by to mělo přilákat některého hráče ze zahraničí?

Proč by nemělo? Třeba aby byla větší konkurence?

Ale konkurenci vám udělají i domácí hráči. Když se podíváte na jakoukoliv podobnou aukci, kde se nějaká společnost rozhodla přijít na trh jako čtvrtá, tak to prakticky v každém jednom případě v Evropě, kde toto skutečně vyšlo, byla nějaká lokální společnost. V Rumunsku RCS/RDS, na Slovensku 4ka, ve Francii Free, v Norsku Ice, co bych ještě vypočítal, teď v Německu přišel Drillisch jako čtvrtý operátor, který je taky lokální. Nikdy to nebylo tak, že by to byl nějaký zahraniční hráč.

Proč by taková cesta podle vás vládě vadila?

Já nevím. Tohle je věc, kterou nedokážu vůbec vyhodnotit, proč by to mělo panu ministrovi vadit.

Já chápu, že vy samozřejmě tady zastupujete Nordic Telecom.

Já nezastupuji Nordic Telecom.

Vím, že za něj nemluvíte, ale pracujete pro PR agenturu, která Nordic Telecomu radí.

Já pracuji i pro jiné subjekty, které mají podle mě zcela odlišné zájmy než Nordic Telecom, třeba i v té aukci. Takže já mluvím z pozice konzultanta.

Nordic Telecom několikrát potvrdil, že do aukce půjde. Proč z vašeho pohledu není pro vládu ideální?

Ale to není otázka na mě. Já to opravdu nevím, proč není ideální.

Nemůže to být kvůli vazbám na Kellnerovu PPF, o kterých se spekuluje?

To opravdu netuším.

Pan ministr mluví o tom, že by se ta aukce měla spustit zhruba za 4 měsíce. Je takový odklad problém, když se aukce chystala dva roky?

Když si promítnu zákonné lhůty, nejsem si úplně jistý, jestli úřad zvládne aukci, kterou připravoval dva roky, překopat během jednoho měsíce. Pak musí jeden měsíc podle zákona trvat veřejná konzultace, do jednoho měsíce potom musí zveřejnit vypořádání té veřejné konzultace a pak musí zveřejnit základní podmínky. Takže si nejsem jistý, jestli se to dá stihnout.

Takže hrozí, že oněch slibovaných 6 miliard z aukce, se kterými už počítá rozpočet, se inkasovat nestihne?

Ano.

Hledá se nezávislý operátor

Pojďme se ještě podívat na to, kdo by se do chystané aukce mohl přihlásit. Pan ministr Havlíček mluvil o jakémsi zájemci o kmitočty z východní Evropy. Tušíte, kdo by to mohl být?

To nevím. Ale teoreticky nějaké firmy z Balkánu mohou chtít expandovat dál. Vím, že rumunský operátor RCS/RDS, o kterém jsem mluvil, chtěl expandovat do Maďarska, ale bohužel příliš nevoněl Viktoru Orbánovi, tak k tomu nedošlo. A tak možná by chtěl jít ještě dál. Ale opravdu netuším, kdo by to mohl být konkrétně. Možná to byly jenom sondážní rozhovory.

Dá se s jistotou říci, že aukce kmitočtů pro sítě 5G přinese zlevnění dat?

Je otázka, jaké bude mít podmínky. Kdyby ta aukce, jež byla navržena ČTÚ podle vypořádání, které ČTÚ zveřejnil, byla úspěšná a přinesla na trh takového hráče, kterého úřad chtěl, který byl tou akcí předpokládaným, pak ano.

On je nějaký předpokládaný vítěz aukce, jak to myslíte?

Typologicky se hledá operátor s větší mírou nezávislosti infrastruktury a s větší mírou nezávislosti na těch současných operátorech. Ten by skutečně mohl přinést nějaké zlevnění. Ale pokud přijdou operátoři, kterých bude třeba i víc, je jedno kolik, ovšem nebudou nezávislí na třech velkých operátorech, tak jejich šance jít tvrdě do toho trhu a tvrdě zahýbat s cenami je velmi malá. Protože logicky pokud jsou závislí na těch třech hlavních hráčích, tak nebudou moci tolik hýbat s cenami, protože by jim to prostě nákladově nevyšlo.

Takže politické sliby typu 5G rovná se automaticky levnější data jsou jen prázdné řeči?

Myslím si, že to ani nesouvisí v zásadě s 5G a opravdu záleží hlavně na tom, jaký typ hráče přijde na trh.

Reklama

Doporučované