Hlavní obsah

Lhát se v Británii nevyplácí. Zatloukání cestovatele může vyjít draho

Foto: Profimedia.cz

Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock.

Reklama

Britská vláda zakročila proti neposlušným turistům. Těm, kteří do Británie přijdou z rizikových zemí a budou ohledně toho zatloukat, může od příštího pondělí hrozit až deset let za mřížemi.

Článek

Nová opatření se týkají příletů ze třiatřiceti zemí, které dala britská konzervativní vláda na černou listinu. Lidé, kteří zakázané státy v posledních deseti dnech jakkoliv navštívili nebo tam žijí, mají vstup do Británie zakázaný.

Na seznamu jsou teď kvůli tamní pandemické situaci některé země Afriky a všechny země Jižní Ameriky. Z evropských zemí momentálně Británie blokuje pouze Portugalsko, na seznam se dostaly i Spojené arabské emiráty.

V případě, že budou lidé o svých cestách lhát a neuvedou, že nějakou ze zakázaných zemí navštívili, může jim hrozit tvrdý postih. Až deset let za mřížemi, píše veřejnoprávní BBC.

Jiná situace platí pro obyvatele Spojeného království. Ti se nyní musí hned po návratu domů ze zemí na výše uvedeném seznamu odebrat spolu se zbylými členy domácnosti do desetidenní karantény. Uvádí to oficiální webové stránky britské vlády.

Od příštího pondělí se ale podmínky podle ministra zdravotnictví Matta Hancocka změní. Obyvatelé Británie budou muset po návratu ze zakázaných zemí strávit 10 dní v izolaci v předem zarezervovaném „karanténním“ hotelu.

Za tento povinný koronabalíček zaplatí každý cestovatel 1750 liber, tedy necelých 52 tisíc korun. Částka pokryje ubytování, tři jídla denně a koronavirové testy v době izolace. Další peníze pak půjdou i na další testování, které je nově povinné.

Podle Hancocka se do programu zapojilo šestnáct hotelů, jež příchozím poskytnou 4600 pokojů pro sebeizolaci. Do budoucna chce vláda zajistit až 28 tisíc hotelových pokojů pro tyto účely.

Ministr také oznámil, že cestovatelům, kteří v předem určeném hotelu desetidenní karanténu nestráví, hrozí pokuta 10 tisíc liber (asi 295 tisíc korun).

Skotsko je z hlediska karantény ještě přísnější. Do nákladné sebeizolace v hotelu nastoupí každý, kdo do země přiletěl jakýmkoliv mezinárodním letem – tedy nejen ze zemí na černé listině. Intenzivnější testování se pak bude v celé Británii podle listu The Times týkat všech příchozích.

Z cest do zahraničí se tak pro Brity stane drahá záležitost. Za deset dní v hotelové karanténě zaplatí stejné peníze jako v průměru za měsíční nájem třípokojového bytu v Londýně. Konzervativec Hancock k přísným opatřením podle britských Timesů uvedl, že je vláda uvolní hned, co se bude koronavirová situace jevit jako bezpečná.

„Takový trest nakonec nikdo nedostane“

Vůči krokům britské vlády, v jejímž čele stojí Boris Johnson, se ozvaly silné kritické hlasy. A to i zevnitř Konzervativní strany. Například člen Dolní sněmovny Mark Harper prohlásil, že existuje riziko, že taková omezení budou platit „navždy, protože virus bude i nadále mutovat“. Řekl také, že taková opatření se neobejdou bez hlasování.

Tučný otazník visí i nad pohrůžkou deseti let za mřížemi těm, kteří budou zatloukat ohledně toho, že strávili nějaký čas v zakázaných zemích. Bývalý soudce britského Nejvyššího soudu Lord Sumption Hancocka obvinil z toho, že žije mimo realitu.

„Deset let za mřížemi je nejvyšší trest za výhrůžky smrtí, otrávení osoby, která otravě nepodlehla, nebo sexuální napadení. Vážně si pan Hancock myslí, že nepřiznání návštěvy Portugalska je závažnější než násilné útoky střelnou zbraní nebo sexuální delikty zahrnující nezletilé, za které pachatel dostane nanejvýš šest let?“ napsal ve svém komentáři pro list Daily Telegraph Lord Sumption.

I bývalý konzervativní člen Dolní sněmovny Dominic Grieve uvedl, že desetiletý trest je naprosto disproporční. „Ve skutečnosti takový trest nikdo nedostane, protože ho soudy jednoduše nebudou chtít uložit. Uvědomuji si, že vláda musí stanovit přísná pravidla a k jejich vymáhání potřebuje tresty. Ale navrhnout desetiletý trest za lživé prohlášení ve formuláři, který někdo vyplní po příletu na letišti Heathrow? To je podle mě chyba, protože je to přehnané a nakonec na to nedojde,“ shrnul Grieve pro BBC.

Reklama

Související témata:

Doporučované