Hlavní obsah

Liberec chce zapsat víc než stoletou školu mezi kulturní památky

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Liberec bude usilovat o zapsání monumentální budovy základní školy Husova postavené v roce 1914 mezi kulturní památky. Město má podporu i místního památkového úřadu.

Článek

Škola na Husově třídě má dlouhou historii, děti do ní chodí již déle než 100 let. Ale stáří samotné ještě není zárukou, že se budova na seznam památek dostane. „Samozřejmě je to cesta dlouhá, může se časem zjistit, že budova už nesplňuje památkovou hodnotu a k tomu vyhlášení za kulturní památku nedojde. Nicméně chtěli jsme tím vzdát úctu k tomuto velkému dílu,“ řekl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj). Podle něj šlo v době jejího vzniku zřejmě o největší školu v severních Čechách.

Rozložitá budova s výjimečnými architektonickými prvky, velmi zachovalou fasádou a cennými plastikami se nachází na křižovatce Husovy a Vítězné ulice. Je dominantou celé čtvrti nedaleko centra města. „Jedná se o vynikající příklad neoklasicistního pojetí autorské moderny, příznačné pro německé jazykové oblasti českých zemí v prvních dvou desetiletích 20. století,“ uvádí se v návrhu na její prohlášení za kulturní památku. Na průčelí budovy jsou čtyři secesní plastiky ženských postav s atributy, jež jsou alegorií vyučovacích předmětů. Zprava to jsou geometrie, matematika, chemie a fyzika.

Původně šlo o německou dívčí reálku, od roku 1934 tam bylo německé a po roce 1945 české gymnázium a později střední škola. Od roku 1960 budova slouží jako základní škola. Monumentální objekt, který má centrální část s pěti nadzemními a jedním podzemním podlaží a k němu přiléhají dvě čtyřpodlažní křídla, navrhl architekt Oskar Rössler. Ten je v Liberci také autorem budovy dnešní Střední průmyslové školy textilní v Tyršově ulici. Jde o památkově chráněnou budovu přádelnické a tkalcovské školy postavené v roce 1910. „Jejíž podobnost s dívčí reálkou na Husově třídě je nepřehlédnutelná,“ píše se v návrhu. Podle jeho autorů se budova základní školy dochovala ve výjimečně věrohodném stavu s celou řadou původních detailů a hodnotných prvků. A veškeré chybějící prvky lze podle nich na základě dochovaných archiválií doplnit a stávající rekonstruovat.

Reklama

Doporučované