Hlavní obsah

Lid vs. Jiří Čunek. Souboj o novou nemocnici má přejít v referendum

Foto: Krajský úřad Zlín

Takto má nová nemocnice vypadat.

Reklama

Pro vyhlášení referenda o stavbě krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích se do dneška vyslovilo 18 000 lidí. Pře mezi hejtmanem Jiřím Čunkem a odpůrci plánované stavby nového špitálu tak vstoupila do dalšího kola.

Článek

„Zlínský kraj prosazuje stavbu nové nemocnice za 8, ale spíš za 12 nebo 14 miliard. Hejtman Jiří Čunek nedokáže vysvětlit, kde na tuto obří investici Zlínský kraj vezme peníze. Tisíce občanů kraje, stovky zdravotníků, odborníků a krajských politiků protestují proti stavbě s tolika závažnými otázkami, KDU-ČSL a STAN zatím prosazují vysněný projekt hejtmana Čunka s pomocí přeběhlíků z dalších stran,“ konstatují lidé z iniciativy Zachraňme Baťovku.

Stavba nové nemocnice v Malenovicích nemá podle nich nic společného s demokracií. „Je to ukázka arogance moci. Požadujeme vyhlášení referenda, chceme, aby o takto důležité investici, která bude mít obrovský dopad na zdravotnictví, sociální péči nebo střední školství, rozhodli občané.“

Hejtman kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) ovšem naopak varuje, že by uspořádání referenda bylo neúměrně drahé – stát by podle něj mělo skoro třicet milionů. „Za ztrátu 27 milionů korun způsobenou referendem tomuto kraji musí být odpovědní organizátoři, tedy spolek Zachraňme Baťovku. Když obejdeme všechny lhůty, které lze, až na hranici zákona, může se referendum konat s termínem podzimních voleb. Jediným rizikem tohoto našeho kroku může být rozhodnutí soudu, který referendum zruší, právě pro brutální zkrácení lhůt. Pořád musíme vidět 27 milionů, které díky jejich kratochvíli vyhodíme z okna,“ uvedl Čunek.

Podívejte se, jak by měla nová nemocnice vypadat:

+1

Nyní spor postoupil do další etapy. Pro vyhlášení referenda o stavbě krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích se vyslovilo 18 000 lidí. Jde o platné podpisy. „Bylo jich posbíráno více, ale 2000 jich bylo vyřazeno, protože byly neplatné,“ řekl Ondřej Martínek, zakladatel iniciativy Zachraňme Baťovku, tedy Krajskou nemocnici T. Bati ve Zlíně, a předseda spolku Zachraňme naše zdravotnictví. K vyhlášení referenda je třeba asi 29 000 podpisů.

Organizátoři chtěli původně podpisové archy odevzdat minulý týden, podle nich tak měli stihnout vyhlášení referenda společně s říjnovými krajskými volbami. Hejtman Čunek, který stavbu nové nemocnice prosazuje, však upozornil, že aby bylo možné referendum vyhlásit s volbami, musely by být podpisy odevzdány vzhledem k zákonným normám dříve. Náklady na uspořádání referenda jsou podle Čunka sedm milionů s volbami a 27 milionů korun na referendum samostatné.

Foto: Zachraňme Baťovku

A takto by mohla po rekonstrukci vypadat současná nemocnice.

Zástupci iniciativy budou podle Martínka pokračovat ve sbírání podpisů. „S našimi dobrovolníky budeme dávat do schránek letáky, kde je popsán postup, jak lidé mohou podepsat, protože jsme zjistili, že mnozí lidé by podepsali rádi, ale nevědí jak. Když třeba nemají přístup k internetu a sociálním sítím, tak se k nim informace nedostanou,“ uvedl Martínek. Na 14. září bude svolána na zlínské náměstí demonstrace.

O dalším postupu rozhodne i výsledek krajských voleb. Pokud uspějí strany, které stavbu nové nemocnice odmítají, nebude zřejmě referendum třeba. „Nicméně ho budeme mít jako pojistku, kdyby to dopadlo špatně,“ uvedl Martínek. Není podle něj vyloučeno, že by se referendum mohlo konat s parlamentními volbami, které se uskuteční příští rok.

Krajští zastupitelé stavbu nemocnice poprvé schválili loni v prosinci. Ministerstvo vnitra vyzvalo kraj, aby zastupitelstvo znovu věc projednalo kvůli možnému porušení zákona o krajích. Podruhé zastupitelé o záměru, který podle Čunka přijde na osm miliard korun, hlasovali v květnu. Návrh znovu těsnou většinou schválili. Odpůrci projektu poukazují na nejasnosti ve financování projektu, podle některých by nemocnice mohla stát mnohem více. Nelíbí se jim ani, že kraj nenechal vypracovat stejně obsáhlou studii jako v případě nové nemocnice, která by ověřila původně plánovanou rekonstrukci a dostavbu Krajské nemocnice T. Bati . Podle hejtmana je výhodnější postavit novou nemocnici než rekonstruovat a dostavovat v původním areálu.

Reklama

Doporučované