Hlavní obsah

Lidé chtějí na Trutnovsko nebo z něj za přírodou, nákupy i známými

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Mezi nejčastější důvody, proč chtějí lidé vjet do uzavřeného okresu Trutnov, nebo ho naopak opustit, patří cesty do přírody, na nákupy, ale i na návštěvu za známými.

Článek

Policisté je ale z těchto důvodů pustit nemohou, za celou dobu uzávěry odepřeli vjezd či výjezd z okresu 4300 vozidlům, řekla dnes ČTK mluvčí policie Magdaléna Vlčková. Uzávěra Trutnovska by měla podle nynějších informací skončit společně s nouzovým stavem. Okres je uzavřen od pátku 12. února kvůli špatné epidemické situaci.

Namátkovým kontrolním činnostem v souvislosti s opatřením se 24 hodin denně věnuje na kontrolních stanovištích i uvnitř samotného okresu Trutnov v součtu více než 200 policistek a policistů. „Mezi nimi jsou dílem policisté z našeho kraje a zhruba obdobný počet policistů z jiných krajských policejních ředitelství,“ uvedla Vlčková.

Policisté z jiných krajů pomáhají na Trutnovsku ve čtyřdenních turnusech. „Pomáhají nám ve dvanáctihodinových směnách. Nad rámec toho nám ještě s namátkovou kontrolní činností vypomáhá v součtu 12 policistů vojenské policie,“ uvedla Vlčková.

Policisté z jiných krajů jsou ubytovaní ve školních internátech v Trutnově, ve Svobodě nad Úpou a ve Dvoře Králové nad Labem. Jde o policisty z Libereckého, Pardubického, Olomouckého, Moravskoslezského, Zlínského a Jihomoravského kraje a Vysočiny, ale také o policisty z cizinecké policie.

Při kontrolách se policisté nezaměřují jen na povolení vjezdu do okresu či odjezdu z něj. „V rámci kontrolní činnosti jsme doposud například odhalili a následně zajistili v součtu i devět cizinců, kteří pobývali na území ČR v rozporu s platnou legislativou,“ uvedla mluvčí.

Na jednom ze stanovišť policisté odhalili ženu, která nerespektovala výzvu k zastavení, uzávěrou projela a poté patrně nezvládla řízení a s autem narazila do stromu. „Dechová zkouška u ní prokázala hodnotu vyšší než 1,6 promile alkoholu v dechu. Díky kontrolní činnosti byla odhalena například také jedna osoba v pátrání či dvě osoby, které měly vysloven zákaz řízení motorových vozidel,“ řekla Vlčková.

Například ve středu policisté odepřeli vjezd či výjezd z Trutnovska 193 vozidlům. Od půlnoci do dnešních 7:00 to bylo dalších 39 aut. Uzávěra Trutnovska by měla skončit společně s nouzovým stavem. Nynější nouzový stav končí v sobotu 27. února. „Tímto dnem by měla skončit i takzvaná uzávěra Trutnovska. O situaci jednám s hlavní hygieničkou i našimi krajskými hygieniky a jsme dohodnuti, že se nebude pokračovat ve speciálním omezení na Trutnovsku. Musíme si ale samozřejmě ještě počkat na další rozhodování vlády o případných změnách v opatření, která případně budou platit v rámci celé ČR,“ uvedl hejtman Martin Červíček (ODS).

Reklama

Doporučované