Hlavní obsah

Lidé jsou nejsmutnější v pondělí, říká analýza Twitteru

Lidé na Twitteru jsou nejsmutnější v pondělíVideo: Reuters

 

Reklama

Pondělí je den, kdy jsou lidé nejméně šťastní. Vyplývá to z analýzy sociální sítě Twitter na základě výrazů používaných v příspěvcích. K závěru došli vědci z Vermontské univerzity ve Spojených státech a o zjištěních napsal server Quartz.

Článek

Během průměrného týdne je nálada uživatelů Twitteru nejhorší v pondělí. Postupně se lepší s blížícím se víkendem, nejlepší je v sobotu a posléze začne klesat.

K výsledku se používá analytický nástroj nazvaný hedonometer podle hédonismu, filosofického učení o slasti. K rozeznání štěstí využívá hodnotu od jedné do devíti. Například slovo „happy“ (šťastný) má hodnotu 8,30 a „hahaha“ 7,94, zatímco na opačném konci stupnice je třeba „crash“ (nehoda) s hodnotou 2,60, „war“ (válka) s 1,80 nebo slovo „jail“ (věznice, uvěznit) s hodnotou 1,76.

Hedonometer pracuje s náhodně vybraným vzorkem 50 milionů příspěvků z každého dne, což je zhruba desetina celé denní komunikace na Twitteru.

Ukázalo se, že nejsmutnější den posledního roku byl pro Američany letošní 2. říjen, tedy pondělí následující po masakru, při kterém střelec v Las Vegas zavraždil 58 lidí.

K nejchmurnějším okamžikům posledního roku patřil také den po zvolení Donalda Trumpa do Bílého domu nebo dny televizních debat před americkými prezidentskými volbami.

Reklama

Související témata:

Doporučované