Hlavní obsah

Lidé pálí vše, co mohou. Hasiči vyzývají k opatrnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: hasiči Liberecký kraj

Jeden z aktuálních zásahů hasičů v Libereckém kraji.

V Libereckém kraji v posledních dnech výrazně přibylo požárů luk, trávy či lesa. Spojené jsou často s vypalováním trávy nebo klestí. Hasiči nabádají ke zvýšené opatrnosti.

Článek

„Šíření požárů napomáhá suché počasí a dnes i vítr,“ sdělila v pondělí krajská mluvčí hasičů Lucie Hložková.

„Lidé, jak jsou doma, nechodí do práce a je hezky, tak se snaží po zimě spálit na zahradě vše, co mohou,“ uvedla Hložková. Několik požárů vzniklo i kvůli neopatrnosti po lesní těžbě nebo vypalování trávy. Škody při nich ale zatím nebyly žádné nebo jen malé.

Foto: hasiči Liberecký kraj

Likvidace požáru tújí v Liberci.

Za víkend hasiči v kraji likvidovali osm požárů v přírodě, v pondělí do 15:00 měli dalších pět výjezdů. Zatím nejrozsáhlejší byl pondělní požár trávy v Jezvém na Českolipsku, který se rozšířil zhruba na hektar. Zasažené byly i stromy. Požár se podařilo hasičům už zlikvidovat.

Obdobně rozsáhlý byl i nedělní lesní požár v nepřístupném, místy skalnatém a svažitém terénu v obci Troskovice - Křenovy v Českém ráji po neuhlídaném pálení. „V nedaleké pískovně bylo nutné zřídit čerpací stanoviště. Zásah probíhal čtyřmi vodními proudy. Uchráněné hodnoty podle předběžných odhadů dosahují čtyř milionů korun,“ dodala Hložková.

Doporučované