Hlavní obsah

Lidé se hází marod už teď, kdo bude pracovat? ptá se Dlouhý

Část společnosti trpí, část jsou černí pasažéři. Nemocenskou s bonusem by zneužívali, tvrdí Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory.Video: Markéta Bidrmanová

 

Reklama

Bonusy k nemocenské pro vytrasované nahrají podvodníkům, myslí si zástupce firem Vladimír Dlouhý. Část lidí bez rizikového kontaktu se podle něj nechává vytrasovat schválně, aby nemuseli pracovat. S bonusy by jich přibylo, tvrdí.

Článek

„Situace na trhu práce je neúnosná, spousta lidí se hází nemocných, není možné sehnat lidi,“ sdílí zkušenosti šéfů firem Dlouhý. Prezident Hospodářské komory tak reaguje na návrhy ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD), které zatím bez úspěchu projednává tripartita.

Jejich filosofie je: Zaplaťme lidem v karanténě extra peníze a ochota hlásit rizikové kontakty a chodit do karantény vzroste. Vláda i odbory jsou pro, zaměstnavatelské svazy proti. „Někdo přijde, napíše si, že má podezření na covid, pak je den v práci, pobere příspěvek, pracuje a pak bude mít zase nárok na nový příspěvek, protože mu zase někdo napíše nějakou nemoc. Tohle slyšíme od podnikatelů hodně,“ sdílí zážitky malých a středních firem Dlouhý.

Část společnosti trpí, černí pasažéři se vezou

Kritiku zneužívání systému však Vladimír Dlouhý míří i do vlastních řad. „Společnost zčásti trpí a zčásti jsou to černí pasažéři. Ve společnosti roste napětí. Jsou lidé, kteří jsou covidem tvrdě postižení, a ti, kteří se vezou. Jsou tu šikovní podnikatelé, kteří podporu neměli, a pak bohatí advokáti, kteří si sáhli na pětadvacítku pro OSVČ. Jsou tu hoteliéři, kteří pobírají kompenzace a donedávna měli hotely plné rodin tzv. na služební cestě.“

Ministerstvo práce a sociálních věcí přišlo se třemi návrhy. Buď platit lidem v karanténě 250 korun denně k nemocenské navíc, nebo 500 korun denně navíc a nebo zvýšit nemocenskou. Ze současných 60 procent, která je v evropském srovnání považována spíše za nízkou, na 90 procent.

První varianta je nejlevnější, pro Dlouhého nejschůdnější. Vyšší nemocenská je administrativně jednodušší, ale zase nejdražší. Náklady by ve všech třech variantách převzal stát. Firmy si náklady budou moct odečíst z odvodů na sociální pojištění. Příští týden se bude problémem zabývat vláda.

Jak dlouho může Česko v pololockdownu ještě fungovat? A v čem by Vladimír Dlouhý pandemii řešil stejně jako premiér Babiš? Prezident Hospodářské komory odpovídá ve velkém videorozhovoru, který publikujeme zítra.

Reklama

Doporučované