Hlavní obsah

Lidé si nacpali mrazáky a teď se obchod zastavil, říká zpracovatel masa

Masa a masných výrobků je v republice dost, říká předseda Českého svazu zpracovatelů masa Karel Pilčík.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Před třemi týdny se lidé masivně předzásobovali. Minulý týden se ale obchod zastavil a prodeje padají. „Mám za to, že lidé teď spotřebovávají zásoby,“ říká Karel Pilčík, majitel MP Krásno a předseda Českého svazu zpracovatelů masa.

Článek

Jak je složité v této době vyrábět potraviny?

Složité je to hlavně v tom, že nevíme, kolik naši odběratelé odeberou. Sice máme nástroje, abychom dokázali poptávku a tedy i výrobu odhadnout, ale ty jsou teď k ničemu. Minulý týden se totiž obchod významně zastavil a my teď absolutně nedokážeme předpovídat, kolik toho od nás odběratelé vezmou.

Obchod se zastavil? Jak to myslíte?

Řetězce říkají, že mají plné sklady. Dokonce nám nabízejí i maso, které měly nasmlouvané do akcí a neprodaly ho. Obchod je nevyzpytatelný. Ze dne na den vidíme propad o dvacet, třicet procent. Mám za to, že lidé, kteří nakoupili potraviny dopředu, zjistili, že potravin je dost, obchody jsou zásobené, a tak teď prostě spotřebovávají zásoby nakoupené před třemi týdny.

Takže zatímco před třemi týdny, čtrnácti dny, jste jeli na sto procent a poptávka převyšovala nabídku, najednou je to opačně?

Ano. Tři týdny zpět byly prodeje na 130 až 140 procentech. V minulém týdnu se to otočilo. Najednou jsou objednávky od našich odběratelů o 20-30 procent nižší než normálně a sklady všech jsou zásobované naplno.

Zažil jste někdy ve firmě situaci, která by se k dnešní době dala přirovnat?

Absolutně ne. Takto složitá doba nikdy nebyla. Nejdříve byl obrovský nárůst poptávky, protože byla panika. Teď je zase obrovský pokles.

A samotná výroba?

Museli jsme udělat spoustu opatření, abychom v případě, že by byl někdo pozitivní, přišli o co nejméně lidí. Upravily se směny, udělali jsme speciální režim v jídelně, všichni dodržují zvýšené požadavky na dezinfekci a využití ochranných pomůcek. Nezaznamenal jsem, že by v celém oboru byl někdo nemocný. Lidé do práce chodí, takže problémy s výrobou a zásobováním nemáme.

Vám nezůstali lidé doma proto, že mají třeba děti, o které se teď musí starat, nebo prostě proto, že se bojí chodit do práce?

Tím, že se zavřelo mnoho fabrik – zejména z automotivu – v okolí, část těch rodin zůstala doma a u našich zaměstnanců se to neprojevilo. Z celé výroby máme jen tři až čtyři lidi, kteří zůstali doma. Administrativní pracovníci, kteří mohou, pracují na home office.

Jak vidíte následující týdny?

Na to nedokážeme odpovědět. Předpokládám, že tento týden budou odběry řetězců zase nižší, příští týden před Velikonocemi se asi něco víc prodá, ale nepředpokládáme nic velkého.

Teď jsou zavřené i hotely a restaurace. To muselo vaše tržby také ovlivnit.

Za normálního stavu je to rozdělené mezi gastro, velkoobchody, řetězce a nejrůznější aliance či družstva, jako jsou třeba Jednoty a malí živnostníci. Ze dne na den sice vypadlo gastro – ale překlopilo se to právě do Jednot a menších sítí. Tam jsme zaznamenali nárůst prodeje. Má to logiku – lidé, kteří nejezdí do práce, nakupují přímo tam a nemají důvod jezdit do měst.

Jak je to se surovinou? Máte dostatek masa?

Masa je dost. Jak českého, tak toho ze zahraničí. Doprava se nezastavila, žádné výpadky ani z Německa, ani ze Španělska nemáme. Nikdo z toho řetězce nevypadl.

A co ceny?

Ceny byly postavené na úroveň, kdy jedno euro bylo za 25 korun. Teď je koruna jinde. Rozdíl je tam přes sedm korun na kilo při průměrném nákupu tři eura za kilogram. Nám dochází splatnost faktur z doby, kdy se výrazně nakupovalo, a každý kilogram masa se nám tak zdražil. Na burze šlo maso sice mírně dolů, ale přepočtem přes euro/koruna zase zdražily české půlky.

Zdraží tedy maso v obchodech?

To je těžké říct, některé řetězce mírně zdražily, ale jestli maso a masné výrobky zdraží, nedokážu odpovědět. Teď s řetězci vyjednáváme. Byli bychom rádi, kdybychom dostali zpět náklady, které souvisí se zdražením eura.

Vláda teď chce dát 4,3 miliardy na větší potravinářskou soběstačnost. Kdy se to projeví konkrétně u masa?

Máme málo českého masa. Rád bych nakupoval české, ale nakupujeme denně 70 tun kýty nebo plecka, a to v Česku není nikdo schopen nabídnout, proto jsme nuceni nakupovat ze zahraničí.

Bude trvat léta, než se situace v České republice změní. To nejde ze dne na den. Postavit odchovnu prasat je složité, a i kdyby se to povedlo, nejprve se musí vychovat ty matky, ze kterých pak budou zvířata na porážku.

Reklama

Doporučované