Hlavní obsah

Vepřová krize pokračuje. Čína poprvé sáhne do strategických zásob, maso bude dražit přes internet

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto.

Reklama

Čína uvolní 10 tisíc tun vepřového masa ze svých centrálních rezerv. Bude ho prodávat v online aukci.

Článek

Důvodem je snaha o stabilizaci trhu poté, co prudce roste cena vepřového. Stát se tak snaží vyrovnat se s důsledky prasečího moru, který v loňském roce zničil zhruba jednu třetinu produkce prasat v Číně.

A jak si úřady s prodejem poradí? Maso bude draženo ve čtvrtek odpoledne online, uvedlo čínské obchodní středisko pro správu rezerv.

Největší dodávky vepřového Čína získává hlavně ze Spojených států, Británie, Dánska, Německa, Francie a Chile. Mezi největší dodavatele patří například americká firma Smithfield nebo Clemens Food.

Příkaz k uvolnění rezerv přišel od několika čínských vládních orgánů, včetně ministerstva obchodu nebo Čínské rozvojové banky.

Společnosti, které se zajímají o online aukci, se k ní musí předem zaregistrovat. Na každého uchazeče ministerstvo obchodu stanovilo maximální zakoupené množství na 300 tun.

Bude to navíc poprvé v historii Číny, kdy země uvolnila zásoby masa ze svých státních rezerv.

Zúžení zásob a online aukce je příkladem toho, jak se Čína snaží vypořádat s krizí, kterou způsobil africký prasečí mor – podle odborníků ale ani to nemusí stačit k vyřešení problému.

V důsledku moru bylo od loňského srpna utraceno více než 1,1 milionu vepřů. Stav prasat podle údajů čínského ministerstva zemědělství klesl za rok o víc než pětinu a je nejnižší od začátku 90. let. Analýza Rabobank odhaduje, že meziroční pokles dosáhne až 30 procent.

Mor a další příčiny nedostatku

Po prasečím moru, který Čínu postihl, už chovatelé většinou svá stáda zvířat nedoplnili. Stát tak na podporu chovu investoval peníze na novou technologii umělého oplodňování zvířat. Chce tak současně podpořit zemědělce, aby svoje chovy rozšiřovali.

Situaci na trhu komplikuje i fakt, že Peking v rámci obchodní války loni výrazně zvýšil cla na dovoz vepřového z USA. Americké vepřové mělo na dovozu do Číny zhruba třetinový podíl, země se nyní snaží víc dovážet například z Jižní Ameriky nebo z EU. Světové ceny vepřového kvůli epidemii stouply až o 40 procent.

Dalším důvodem pro uvolnění rezerv jsou očekávané oslavy 70. výročí vzniku Čínské lidové republiky.

Pokles nabídky prasat navíc zvedl v loňském roce ceny vepřového masa o téměř 50 %.

Strategická rezerva vepřového masa v zemi byla zřízena už v 70. letech minulého století jako způsob řešení mimořádných událostí. Kromě mraženého masa udržuje čínská vláda také rezervu živých prasat, která uvolňuje zemědělcům v době nedostatku.

Anketa

Jaké maso nejčastěji kupujete?
Drůběží
26,2 %
Vepřové
57,3 %
Hověží
6 %
Ryby
3 %
Maso nekupuji.
7,5 %
Celkem hlasovalo 1426 čtenářů.

Cena vepřového v Česku

Zdražení na světových trzích se postupně promítá i do cen v tuzemských obchodech. V Česku zatím vepřové zdražilo zhruba o 10 procent, v květnu podle statistik stálo kilo vepřové kýty bez kosti v průměru 132 korun. A ekonomové počítají s dalším růstem cen.

„U vepřového masa je obchod trochu zvláštní. Odběratelé akceptují cenu masa a není problém, že se změní z týdne na týden a vyskočí třeba o deset centů. U výrobků to ale vždy trvá déle. Až několik měsíců,“ řekl Seznamu nedávno Karel Pilčík, předseda Českého svazu zpracovatelů masa s tím, že teď však přichází doba, kdy poroste i cena výrobků.

Například jeden kilogram vepřové plece výrobci ještě v lednu nakupovali za 34 korun. V srpnu už stojí 47 korun – tedy téměř o 38 procent více. Stejné je to i u kýty. Na začátku ledna za ni výrobci platili 53 korun. Dnes už je kilogram vyjde na 76 korun.

Reklama

Doporučované