Hlavní obsah

Čína sahá do rezerv vepřového masa. Strávníci si za něj připlatí i v Česku

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto.

Reklama

V Číně začíná přituhovat. Kvůli africkému moru prasat některá tamní města nově musí sahat do rezerv mraženého vepřového masa.

Článek

Nejméně čtyři čínské provincie, které jsou domovem zhruba 130 milionů lidí, začaly sahat do zásob mraženého vepřového masa – důvodem je snaha o stabilizaci trhu. Spotřeba vepřového masa je pro čínskou kulturu zásadní a právě tento víkend se bude hodit – v Číně se slaví druhý největší svátek roku.

Uvolnění místních rezerv je nejnovějším příkladem toho, jak se Čína snaží vypořádat s krizí, kterou způsobil africký prasečí mor – podle odborníků ale ani to nemusí stačit k vyřešení problému.

V důsledku moru bylo od loňského srpna utraceno více než 1,1 milionu vepřů. Stav prasat podle údajů čínského ministerstva zemědělství klesl za rok o víc než pětinu a je nejnižší od začátku 90. let. Analýza Rabobank odhaduje, že meziroční pokles dosáhne až 30 procent.

Pokles nabídky prasat navíc zvedl v loňském roce ceny vepřového masa o téměř 50 %.

Strategická rezerva vepřového masa v zemi byla zřízena už v 70. letech 20. století jako způsob řešení mimořádných událostí a v případě potřeby stabilizace cen. Kromě mraženého masa udržuje čínská vláda také rezervu živých prasat, která uvolňuje zemědělcům v době nedostatku.

V boji s vepřovou krizí úřady rozdaly dotace v hodnotě asi 3,2 miliardy juanů, v přepočtu více než 10,5 miliardy korun, rodinám s nízkými příjmy, které se mohou s vyšší cenou masa potýkat.

Vláda také projednává peníze, které by mohly být použity na technologii umělého oplodňování zvířat. Chtějí tak podpořit zemědělce, aby svoje chovy rozšiřovali.

Situaci na trhu komplikuje i fakt, že Peking v rámci obchodní války loni výrazně zvýšil cla na dovoz vepřového z USA. Americké vepřové mělo na dovozu do Číny zhruba třetinový podíl, země se nyní snaží víc dovážet například z Jižní Ameriky nebo z EU. Světové ceny vepřového kvůli epidemii stouply až o 40 procent.

Zdražení na světových trzích se postupně promítá i do cen v tuzemských obchodech. V Česku zatím vepřové zdražilo zhruba o 10 procent, v květnu podle statistik stálo kilo vepřové kýty bez kosti v průměru 132 korun. A ekonomové počítají s dalším růstem cen.

Reklama

Související témata:

Doporučované