Hlavní obsah

Lidé si pomáhají, situace se lepší, hlásí obce po týdenní izolaci

Foto: Stanislav Heloňa / MAFRA / Profimedia', Profimedia.cz

Uzavřená oblast na Olomoucku.

Reklama

Vstupní povolení pro zaměstnance, dodávky ochranných pomůcek a klidnější atmosféra. Život v obcích uzavřených kvůli koronaviru se začíná zlepšovat.

Článek

Bez jediného varování, bez možnosti se připravit. Tak rychle uzavřeli minulý týden hygienici kvůli šíření nákazy koronaviru jednadvacet obcí na Olomoucku.

V krizi se kromě místních lidí ocitli hlavně zaměstnavatelé, a to zejména provozovatelé pečovatelských služeb. Chyběli zaměstnanci, ochranné pomůcky nebo měli problémy se zásobováním. O týden později se ale zdá, že se situace začíná lepšit.

Říká to například Monika Glatterová, ředitelka uničovského domova pro seniory. „Pro většinu zaměstnanců se mi podařilo vyřídit vstupní povolení do lokality, spolupráce s krajskou hygienickou stanicí zafungovala dobře. Jsme sice v oslabení, ale provoz funguje,“ sdělila.

Díky švadlenám z Uničova i okolních obcí mají v domově také dostatek látkových roušek, krajští představitelé a město Uničov zase obstarali dezinfekci a jednorázové roušky.

Zlepšilo se také zásobování, provoz obnovila prádelna nebo třeba odvoz odpadů. „Základní potraviny sem dovážejí, ostatní zásilky, například pleny, řešíme operativně s městem. Uničov nám poskytne třeba hasičskou dodávku, která zboží na hranici karantény vyzvedne a doveze až sem,“ chválí si Glatterová spolupráci.

Pokrok vidí také jednatelka domova Kateřina Bruštíková. „Věci, které ještě před týdnem nefungovaly, teď alespoň částečně fungují, situace se ustálila,“ řekla.

Pro jistotu pracuje z domova, i když vstup do práce by jí na rozdíl od minulého pondělí krajská hygienická stanice umožnila. „Kolegyně mě požádala, ať zůstanu v režimu home office, kdyby se náhodou něco stalo a ona potřebovala vystřídat,“ vysvětlila.

Uzavřeno kvůli nákaze

Kromě jedenadvaceti obcí na Olomoucku je kvůli šíření nového typu koronaviru od minulého týdne uzavřena také obec Kynice na Havlíčkobrodsku na Vysočině. Lidé s trvalým pobytem v uzavřených obcích nemohou z oblasti odjet, až na výjimky je do těchto oblastí zakázán vjezd. Obce budou uzavřeny do odvolání, nejméně však po dobu čtrnácti dnů.

Zatím čeká, jak se situace dál vyvine. „Od zítřka platí nová vyhláška krajské hygienické stanice, která by nás mohla zase trochu přiblížit k běžnému fungování,“ doufá Kateřina Bruštíková.

Současný stav, kdy je oblast kvůli nákaze uzavřena, dopadá i na klienty domova. „Samozřejmě, situaci sledují a chybí jim jejich blízcí, žádná panika tu ale nevládne. Pokoušíme se je uklidňovat, personál pro ně vymýšlí nejrůznější aktivity,“ uvedla ředitelka. Přísná ochranná opatření jsou podle ní těžká pro všechny, senioři jim však rozumí a přijímají je s rozumem.

Situace se zlepšila i vně domova pro seniory, v jednotlivých obcích.

„Oproti minulému týdnu se změnilo hodně. Když jsme se dozvěděli, že je Uničov uzavřený, byl to pro nás šok, báli jsme se, co bude dál,“ řekl Lukáš Šimak, který v Uničově bydlí. Pracuje jako zaměstnanec v supermarketu, vývoj tedy sleduje z první linie. „Ze začátku lidé hodně nakupovali, panikařili, byli sprostí. Koncem týdne se to zlepšilo, lidé se naučili nosit roušky, kupují už jen základní potraviny,“ doplnil.

Podobně to vidí i Miluše Hlavinková z Litovle. „Podařilo se dořešit zásobování i pomocné síly, lidé se pomalu uklidňují,“ potvrzuje. Velký dík podle ní patří městu a dobrovolníkům, kteří denně v obcích pomáhají. „Dělají, co je v jejich silách, zaslouží si obrovský respekt,“ myslí si Hlavinková.

Právě dobrovolníci ve spolupráci s Olomouckým krajem zajišťují místním ochranné prostředky. „Situace se postupně lepší. Rozdali jsme hromadu roušek i respirátorů. Aktuálně čekáme na další várku respirátorů, které má uzavřeným oblastem poskytnout kraj,“ popsal František Nabenkögel, který společně s kamarádem Lukášem Kohoutem koordinuje dobrovolnictví v Litovli.

Reklama

Doporučované