Hlavní obsah

Lidé věří v placatou Zemi, protože koukají na videa na YouTube, tvrdí vědci

Videa na YouTube pomáhají šířit, že je Země placatá.Video: shutterstock, Youtube.com

 

Reklama

Vědci vyzpovídali účastníky konference lidí, kteří věří v to, že je Země placatá, aby zjistili, proč si to myslí. Podle jejich závěrů jsou na vině videa z portálu YouTube.

Článek

Vědci z univerzity v Texasu si myslí, že přišli na důvod toho, proč stoupá počet lidí, kteří věří v placatost Země. Může za to platforma YouTube, respektive funkce automatického přehrávání videí, která uživatelům nabízí podobná videa, píše britský server The Guardian. Domněnky vědců potvrdily návštěvy největší světové konference lidí, kteří věří, že je Země placatá. Ta se v roce 2017 konala v Severní Karolíně a minulý rok v Coloradu. Z rozhovorů se 30 účastníky konference vědci zjistili, že příběhy o tom, jak jednotlivci uvěřili, že Země je placatá, mají jeden společný prvek, a tím je právě YouTube.

Devětadvacet zpovídaných uvedlo, že nevěřili v placatou Zemi před tím, než jejich názor změnila videa o konspiračních teoriích. „Účastník, který se neodvolával na videa, byl na konferenci se svojí dcerou a zetěm, kteří mu o placatosti Země řekli po zhlédnutí videí na YouTube,“ řekla vedoucí výzkumu Texaské technické univerzity Asheley Landrumová.

Uživatelé se k videím o placaté planetě dostali v rámci sledování konspiračních videí například o událostech z 11. září nebo o tom, zda astronauti NASA skutečně přistáli na Měsíci. Někteří respondenti uvedli, že nabízená videa o Zemi sledovali pouze kvůli tomu, aby je mohli vyvrátit. Nakonec jim ale podlehli.

Jedno z nejpopulárnějších videí trvá podle Landrumové téměř dvě hodiny a obsahuje 200 argumentů, proč je Země placatá. Argumenty se opírají o okrajovou interpretaci biblických textů či dezinterpretaci vědeckých teorií.

Vědci výsledky představili na konferenci Americké asociace pro rozvoj vědy ve Washingtonu. Landrumová zdůraznila, že se nesnaží svalovat vinu na YouTube. Platforma by ale mohla pomoci tím, že by algoritmus nabízel přesnější informace. Na konferenci zazněla také výzva k vědcům, aby natáčeli vlastní videa.

„Věřit tomu, že je Země placatá, není samo o sobě škodlivé, jde to ale ruku v ruce s nedůvěrou v instituce a vládu,“ říká Landrumová. „Chceme, aby lidé byli v rámci přijímání informací kritičtí, musí ale existovat určitá míra.“

Reklama

Doporučované