Hlavní obsah

Vrátí se lidé na Měsíc? NASA plánuje další starty s novou technikou

Budoucnost vesmírných cest leží ve znovupoužitelné technice.Video: AP, Youtube.com

 

Reklama

Budoucnost cest do vesmíru je podle šéfa NASA Jima Bridenstina závislá na technice, kterou je možno používat opakovaně. Rakety na jedno použití prý nikdo už financovat nechce. NASA podle něj také musí začít více spolupracovat se soukromými společnostmi.

Článek

„Chceme, aby se všechno mezi Zemí a Měsícem dalo znovu použít. Rakety zvládající více startů vše změnily. Snížilo to náklady a ty už půjdou jen dolů,” řekl Jim Bridenstine při své první návštěvě houstonského Johnsonova vesmírného centra.

Bílý dům podle něj není ochotný utrácet peníze za program, který člověka sice na Měsíc jednou nebo dvakrát znovu dostane, ale tím skončí. „Musíme se na věci začít dívat trochu jinak. V momentě, kdy můžeme být zákazníkem soukromé společnosti, tak toho musíme využít. Komerční vesmírné programy přinesly velkou změnu a nabízejí nám možnosti, které před pěti nebo deseti lety neexistovaly,” dodal.

Podle šéfa NASA může využívání nejrůznějších komerčních společností ještě více snížit náklady na cesty do vesmíru a vzájemná konkurence přinese znatelný technologický posun. Úspěch soukromých společností, jako je například SpaceX, je podle něj klíčový pro budoucnost NASA.

Soukromé společnosti s NASA spolupracují už nyní. Často na zásobovacích letech Mezinárodní vesmírné stanice nebo při umísťování komunikačních satelitů na oběžnou dráhu Země.

Bridenstine ale v budoucnu chce, aby se podílely i na cestách do hlubokého vesmíru. V tom se liší od svých předchůdců. Charles Bolden, který NASA šéfoval do minulého roku, takové vidině veřejně zcela nefandil.

„Věřím, že máme vůči naší zemi zodpovědnost. Děláme věci, které ostatní nemohou nebo nechtějí dělat. Příkladem mohou být velké rakety či vesmírné lodě. Mezi fanoušky soukromých investic do vývoje velkých plavidel mě zatím nepočítejte,” řekl v roce 2016.

Reklama

Související témata:

Doporučované