Hlavní obsah

NASA představila posádky pro lety strojů od Boeingu a SpaceX

Jak vypadá loď Dragon uzpůsobená pro transport lidské posádky?Video: Zuzana Lachnitová, Lukáš Marek, Youtube.com

 

Reklama

Komerční lodě by mohly s americkými astronauty na palubě začít létat na jaře 2019.

Článek

Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) dnes představil jména devíti astronautů, kteří utvoří první posádky komerčního programu využívajícího stroje společností Boeing a SpaceX. Ten má navázat na program raketoplánů ukončený v roce 2011. Komerční lodě by mohly s americkými astronauty na palubě začít létat na jaře 2019.

„Poprvé od roku 2011 už jsme jen kousek od toho, abychom na amerických raketách z amerického území vyslali americké astronauty,“ prohlásil při slavnostním představení členů posádek šéf NASA James Bridenstine. Agentura AP připomíná, že američtí astronauté aktuálně létají na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) v ruských modulech.

Jak vypadá loď firmy Boeing uzpůsobená pro transport lidské posádky?Video: Zuzana Lachnitová, Lukáš Marek, Youtube.com

V nově vyvinutém stroji Boeing CST-100 Starliner zasednou při testovacím letu pravděpodobně v polovině příštího roku astronauti Eric Boe, Chris Ferguson a Nicole Aunapu Mannová. Už na duben příštího roku je podle tiskové zprávy NASA plánován test plavidla SpaceX Crew Dragon. Řídit jej budou Bob Behnkem a Doug Hurley, kteří se stali astronauty v roce 2000. I mezi čtyřmi osobami vybranými pro první lety nových strojů na ISS figuruje žena, a to zkušená Sunita Williamsová. Astronautkou je už 20 let a má za sebou 322 dní ve vesmíru, během nichž se sedmkrát vydala do volného kosmu.

„Už je to nějaká doba, co jsme naposledy navrhli, sestavili, otestovali a schválili zbrusu novou kosmickou loď pro přepravu lidí... Je to velmi vzrušující,“ řekl Ferguson, který vedl poslední let raketoplánu v roce 2011 a nyní pracuje pro Boeing.

Před testovacími lety s posádkami se budou stroje Starliner a Crew Dragon testovat bez lidí na palubě. „Obě společnosti uvedly, že trvají na letech bez posádek, aby měly jistotu, že integrované rakety a systémy plavidla a ty pro zpáteční cestu pracují tak, jak byly navrženy,“ uvedla šéfka programu komerčních posádek při NASA Kathy Luedersová.

Data z těchto zkoušek budou následně vyhodnocena a při bezproblémovém výsledku přijdou na řadu testy s posádkami. Po jejich dokončení NASA opět zanalyzuje veškerá data, aby ověřila, zda výkon systémů odpovídá jejím požadavkům. Pak už nic nebude bránit tomu, aby se komerční kosmické lodě zapojily do pravidelných misí v rámci obsluhy ISS.

„Myslím, že když se kteréhokoli z nás absolventů programu pro testovací piloty zeptáte, jaká by byla práce našich snů, byla by to účast na vývoji nové kosmické lodi,“ komentoval nový program Behnken, který v minulosti dvakrát letěl s raketoplánem Endeavour.

Reklama

Doporučované