Hlavní obsah

Lidem nařídil izolaci, sám jel k moři. Novozélandský ministr odstoupil

Foto: ČTK

Novozélandský ministr zdravotnictví David Clark oznamuje rezignaci.

Reklama

Novozélandský ministr zdravotnictví rezignoval. Stalo se tak po vlně kritiky jeho osoby i samotných kroků vlády. Ministr totiž nařízení porušoval.

Článek

Ministr David Clark opustil úřad sám. Své rozhodnutí odůvodnil tím, že pozornost, která se upíná na jeho osobu, zbytečně strhává pozornost od práce, kterou vláda v průběhu koronavirové krize odvedla. Sám totiž nařízení, která vláda na obyvatele země uvrhla, porušoval. Vzal například svou rodinu na pláž.

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová v úterý oznámila přijetí Clarkovy rezignace. Je podle ní klíčové, aby mělo zdravotnictví důvěru novozélandské veřejnosti.

Nový Zéland byl paradoxně po celém světě příkladem dobře zvládnuté krizové situace. Počet nakažených vystoupal na 1 528 a zemřelo 22 lidí. To je v zemi, kde žije téměř 4,9 milionu obyvatel, ve srovnání s Českou republikou, která má zhruba dvojnásobný počet obyvatel, až 4× méně případů a až 8× méně obětí (v Česku bylo k 3. červenci evidováno 12 178 případů a 351 obětí.)

Minulý měsíc byl Nový Zéland prohlášen za „covid-19 free“ zónu a vláda restrikce odstranila.

I přesto čelí v posledních dnech kritice, zejména pak za výjimky v pravidlech týkající se karantény, které sama nařídila. Například v jednom případě bylo dvěma lidem umožněno předčasně ukončit karanténu bez testu na koronavirus. Důvodem byl umírající rodič. Následně byla u obou potvrzena nákaza.

„Za všechna svá rozhodnutí a kroky, které vláda podnikla za mého působení na pozici ministra zdravotnictví, beru plnou odpovědnost,“ řekl podle serveru BBC Clark. Uvedl také, že je pravý čas na to jít dál, protože se v zemi virus zřejmě již nešíří.

Sám Clark koronavirová opatření několikrát porušil. Hned o prvním víkendu karantény vyrazil s rodinou na pláž. Dnes již bývalý ministr si také vyjel na kole do hor. To ale podle novin The Zealand Herald není tak jasné porušení karantény, jako dvacet kilometrů dlouhá cesta na pláž.

Sám rezignaci nabídl již dříve, v úřadu však setrval z důvodu neustávající krize. Novozélandské zdravotnictví nyní dočasně až do následujících voleb převezme ministr školství Chris Hipkins. Volby se mají konat v září.

Krok novozélandského politika je v kontextu koronavirové krize spíše vzácný. Karanténní opatření totiž porušovalo více světových politiků nebo jejich spolupracovníků, a to bez jakýchkoliv následků. Například poradce britského premiéra Borise Johnsona Dominic Cummings přiznal, že porušil karanténu a odcestoval 400 kilometrů od svého domova. Odmítl rezignaci i omluvu. Tvrdí, že se choval odpovědně.

Terčem kritiky byl i Johnsonův otec, který i přes zákaz odcestoval do Řecka. Obrázky ze své cesty sdílel na svém instagramovém účtu. V České republice byl za několikanásobné porušení karantény kritizován například poradce prezidenta Miloše Zemana Martin Nejedlý.

Reklama

Doporučované