Hlavní obsah

Lidské štíty jsou v pořádku, je třeba inovovat bojové techniky, tvrdí indický generál

Indičtí vojáci použili v Kašmíru lidský štít. Šlo prý o inovativní bojovou techniku.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Indičtí vojáci využili při konfliktu v Kašmíru svázaného člověka jako živý štít. Organizace bojující za lidská práva se bouří, podle generála je ale všechno v pořádku.

Článek

Generál indické armády Bipin Rawat hájí své vojáky, kteří v oblasti Kašmíru na auto přivázali člověka jako živý štít. Počínání svých vojáků hodnotí jako vhodnou inovaci, která je v tuhých bojích v Kašmíru zapotřebí. Zprávu přinesl The Guardian. Rawatovo vyjdáření okamžitě odsoudily organizace bojující za lidská práva.

Událost se stala už v dubnu, indická armáda i policie incident ihned začaly vyšetřovat. Mezinárodní zájem o případ nyní generál Rawat znovu rozvířil svým kontroverzním výrokem.

Kašmír, kde většinu obyvatelstva tvoří muslimové, je několik desetiletí dějištěm teritoriálních sporů mezi Indií a Pákistánem. Kašmírské povstalecké skupiny usilují o nezávislost nebo o připojení indické části Kašmíru k Pákistánu. Indie viní Pákistán z toho, že zbrojí a cvičí separatisty. To Pákistán odmítá. Protiindické demonstrace za účasti několika tisíc lidí před několika dny znovu propukly v indické části Kašmíru. Protestům předcházela přestřelka mezi vládními silami a povstalci, při níž byl zabit povstalecký vůdce.

Reklama

Související témata:

Doporučované