Hlavní obsah

Likvidace Heydricha byla hvězdná hodina našich moderních dějin, říká badatel Padevět

„Dokud vám někdo nedá pistoli do ruky a neřekne, ať zastřelíte Heydricha, nezjistíte, zda jste hrdina nebo zbabělec," říká Jiří Padevět.Video: Renata Kalenská

 

Reklama

27. května uplyne 75 let od likvidace strůjce holocaustu Reinharda Heydricha.

Článek

Autor oceňované knihy Průvodce protektorátní Prahou Jiří Padevět v rozhovoru pro Seznam říká, že nejpodstatnější z tohoto příběhu je hrdinství a vlastenectví, které se dnes stalo už vyprázdněným pojmem. 

Jiří Padevět odmítá, že bychom jako národ skláněli v kritických chvílích hlavu. „Jsme stejní hrdinové i stejní srabi jako jiné evropské země. Politici říkají, že jsme skláněli hlavu – a přitom politici byli ti, co ji skláněli,“ konstatuje spisovatel.

Odmítá i otázku, zda následné nacistické represe stály za to: „Část odboje byla proti. Ale otázka, zda ty oběti stály za to, není legitimní. Ta byla legitimní jen před útokem. Ale hodnotit to dnes z tepla domova, to ne,“ říká Padevět.

V rozhovoru vyzdvihuje některé příběhy lidí, kteří parašutistům pomáhali: Mluví o čtrnáctileté Jindřišce Novákové, o hradním údržbáři Františku Šafaříkovi či o „svém hrdinovi, obyčejném dělníku a jakémsi zbrojíři parašutistů“ Oldřichu Frolíkovi. Jako protiklad zmiňuje Jaroslava Nachtmanna. Tento člověk, představující synonymum české zrady, byl dopravní strážník, který to z touhy práskat dotáhl až na agenta KBG a nakonec zemřel v západním Německu jako spokojený důchodce. 

Na závěr Padevět říká: „Radši bych byl Gabčíkem než Čurdou. Asi jako každý. Ale dokud vám někdo nedá pistoli do ruky a neřekne, ať zastřelíte Heydricha, tak to o sobě nezjistíte.“

Reklama

Doporučované